– Vi som profesjonelle fiskere og brukere av havet føler oss fullstendig overkjørt, sier leder i Tromvik Fiskarlag Roar Arne Robertsen.
Han setter ord på denne mange fiskere opplever. Der foregår nemlig et stille sjøslag mellom hvem som skal bruke fjorder og sund til næringsformål i framtiden.
– Det kan ikke være fritt fram. Det er det ikke for oss, og da bør det ikke være det for dem heller. De må lære seg til å lytte til oss som har lokal kunnskap, sier Robertsen.
Ute på Vengsøyfjorden i Tromsø kommune fiskes det reker, torsk, sei og sild. Her planlegges det nå et nytt oppdrettsanlegg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Roar Arne Robertsen og Mari-Ann Johansen reagerer på at det nå planlegges oppdrettsanlegg i Vengsøyfjorden.
Foto: Øystein Antonsen / NRKFiskerne tror rekene og villfisken vil sky området, og bli borte for alltid.
– Det er muligheter for å ha lukkede anlegg for å hindre rømning, men det prøves ikke ut. Det er bare å kjøre på, og de lokale fiskerne fortrenges fra området. Dette er en arealkonflikt.
Leder for Tromsøregionens Næringsforening, Nils Kristian Sørheim Nilsen, mener at det er viktig med flere oppdrettsanlegg.
Foto: Øystein Antonsen / NRKDet sier Mari-Ann Johansen, som er fisker og leder for Tromvik Utviklingslag.
I næringsforeninga er det liten forståelse for protestene. De mener at oppdrettsnæringen trenger å vokse.
– Det her er småarealer som genererer 30.000 til 40.000 av inntekta til en fisker. Det er her vi har vekstpotensial i Norge. Vi trenger sterke næringer som gjør at vi får skatteinntekter og arbeidsplasser. Det skaffer oss eksportinntekter her oppe, sier leder i Tromsøregionens Næringsforening, Nils Kristian Sørheim Nilsen.