Hopp til innhold

– Føler oss fullstendig overkjørt

Det planlegges oppdrettsanlegg i Vengsøyfjorden. Dette reagerer Tromvik Fiskarlag på.

Flere oppdrettsannlegg

– Vi som profesjonelle fiskere og brukere av havet føler oss fullstendig overkjørt, sier leder i Tromvik Fiskarlag Roar Arne Robertsen.

Han setter ord på denne mange fiskere opplever. Der foregår nemlig et stille sjøslag mellom hvem som skal bruke fjorder og sund til næringsformål i framtiden.

– Det kan ikke være fritt fram. Det er det ikke for oss, og da bør det ikke være det for dem heller. De må lære seg til å lytte til oss som har lokal kunnskap, sier Robertsen.

Ute på Vengsøyfjorden i Tromsø kommune fiskes det reker, torsk, sei og sild. Her planlegges det nå et nytt oppdrettsanlegg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Roar Arne Robertsen leder Tromvik Fiskarlag

Roar Arne Robertsen og Mari-Ann Johansen reagerer på at det nå planlegges oppdrettsanlegg i Vengsøyfjorden.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Fiskerne tror rekene og villfisken vil sky området, og bli borte for alltid.

– Det er muligheter for å ha lukkede anlegg for å hindre rømning, men det prøves ikke ut. Det er bare å kjøre på, og de lokale fiskerne fortrenges fra området. Dette er en arealkonflikt.

Nils Kristian Sørheim Nilsen leder Tromsøregionens Næringsforening

Leder for Tromsøregionens Næringsforening, Nils Kristian Sørheim Nilsen, mener at det er viktig med flere oppdrettsanlegg.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Det sier Mari-Ann Johansen, som er fisker og leder for Tromvik Utviklingslag.

I næringsforeninga er det liten forståelse for protestene. De mener at oppdrettsnæringen trenger å vokse.

– Det her er småarealer som genererer 30.000 til 40.000 av inntekta til en fisker. Det er her vi har vekstpotensial i Norge. Vi trenger sterke næringer som gjør at vi får skatteinntekter og arbeidsplasser. Det skaffer oss eksportinntekter her oppe, sier leder i Tromsøregionens Næringsforening, Nils Kristian Sørheim Nilsen.