Hopp til innhold

- Vi skal gjøre vårt beste

Norske leger på vei til Gaza.

Erik Fosse og Mads Gilbert

Erik Fosse og Mads Gilbert i Kairo før avreise til Gaza.

De to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse er tirsdag på vei fra Kairo og til grensen mellom Gaza og Egypt.

De tilhører organisasjonen Norwac (Norwegian Aid Committee), og skal til Gaza for å hjelpe palestinerne.

- Vi sitter i den norske ambassadens bil og regner med å være på plass i Gaza i løpet av formiddagen. Norske myndigheter har gitt oss veldig god støtte, sier Mads Gilbert til NRK.

- Katastrofeinnsats

Gilbert er til vanlig overlege og avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, mens Erik Fosse er kirurg og leder i Norwac.

- Vi vil ta oss til Gaza by og stille oss til disposisjon for palestinske helsemyndigheter og ta fatt på det medisinske arbeidet med de skadde. Begge vi to er forberedt på å jobbe hardt og mye for å støtte våre palestinske kolleger og de skadde, sier Gilbert.

Palestinsk gutt i Gaza.

Israelske raketter har gjort store ødeleggelser i Gaza.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Han sier det vil bli svært utfordrende arbeidsforhold.

- Vi er forberedt på vanskelige og krevende forhold. Det er katastrofepregete tilstander på sykehusene. Så vi er forberedt på en rein katastrofeinnsats. Men vi skal gjøre vårt beste, sier overlegen.

- Brutale skader

- Hvilket utstyr har dere med?

- Palestinske sykehus er vanligvis velutstyrte, men de er nå dårlig forsynt med medisiner og teknisk utstyr på grunn av det store forbruket og den langvarige blokaden. Med økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet håper vi å få kjøpt inn utstyr i Kairo som skal fraktes til Gaza. Men det er vanskelig å få inn utstyr til Gaza som følge av blokaden.

- Hvilke typer skader venter dere?

- Vi har fått rapporter om omfattende eksplosjonsskader fra de israelske rakettene. Dette er veldig store og brutale amputasjons- og brannskader som krever omfattende kirurgi. Dette er svært hardt skadde mennesker som vil kreve kirurgi og intensivmedisinsk oppfølging, sier Gilbert.

- Hva risikerer dere?

- Vi vil fortløpende vurdere sikkerhetssituasjonen. Men både jeg og Fosse har lang erfaring og vi har vært i disse områdene mange ganger. Jeg selv har vært i Gaza to ganger bare i år.

Stafett av leger og kirurger

- Hvor lenge blir dere der?

- I første omgang blir vi her i én til to uker. I den anledning oppfordrer jeg alle norske helsearbeidere til å melde seg til tjeneste her nede slik at vi kan lage en stafett av kirurger og anestesileger som kan hjelpe den palestinske befolkningen i Gaza, avslutter Gilbert til NRK.