Hopp til innhold

Stabil "spøkelsesaktivitet" i nord

Folk sørpå trenger stadig mer hjelp av presten til "åndeutdrivelse" – i Nord-Norge har meldinger om spøkelsesaktivitet holdt seg stabile de siste 25 årene, sier prost.

Illustrasjon-spøkelse

Stabile spøkelser: Antallet nordlendinger som henvender seg til kirka etter å ha sett spøkelser eller ånder, har vært det samme i minst 25 år. (Illustrasjon/bildemontasje)

Foto: Norhild Gjengstø

Denne uken har Dagsnytt fortalt at stadig flere tar kontakt med prester for hjelp til såkalt husrens – altså fjerning av "ånder" som skaper uro hjemme hos folk.


Mens skeptikere mener tv-programmer som retter oppmerksomheten mot det overnaturlige kan ha skylda for økningen i sør, er situasjonen en helt annen i Nord-Norge.

Får henvendelser jevnlig

Her har antallet folk som henvender seg til presten for å få bukt med spøkelser, holdt seg stabilt i lang tid, sier prost i Varanger, Stein Ovesen.

– Det er ikke dagligdags at jeg får henvendelser fra folk som trenger hjelp til dette. Men jeg opplever det en to til tre ganger i året. Og det begynte allerede den første tida da jeg kom til Finnmark, for over tjuefem år siden, sier prosten.

Måtte rykke ut til NAV

Stein Ovesen

Får jevnlige henvendelser om uforklarlige fenomener: Prost i Varanger, Stein Ovesen.

Foto: Inghild Eriksen

I Finnmark har flere uforklarlige historier blitt fortalt vi det siste året. I mars skrev avisa Sagat om spøkelser som går gjennom låste dører på polet i Lakselv.

Og ut på året vakte det nasjonal oppmerksomhet da prosten i Varanger måtte rykke ut til et NAV-kontor.

Slike henvendelser er ikke uvanlige – nordpå, forteller Ovesen.

– Nei, jeg vil si at den egentlig er ganske vanlig. Det var i dette tilfellet en arbeidsplass, men det kunne vært et hvilket som helst hus i vårt store fylke, der folk opplever urolige ting. Ting som skremmer dem – ting de ikke har forklaring på.

Finnmarkinger er mer åndelige

Om folk sørpå har latt seg påvirke av TV-programmer om spøkeløser, eller om finnmarkinger og nordlendinger er mer overtroiske av natur – det vil ikke prost i Varanger, Svein Ovesen si.

– Jeg tror kanskje vi som bor i Finnmark har en større nærhet til den åndelige delen av livet vårt. Vi har færre sperrer, kanskje har vi mer ro rundt oss også – slik at vi har mulighet til å lytte.

Tror ikke det spøker mer i nord

Biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølås, har laget en liturgi som ofte brukes av prester til å få husro der folk føler seg plaget av uforklarlige lyder eller hendelser. Han tror ikke det spøker mer i Nord-Norge enn ellers i landet.

– Det tror jeg ikke det gjør. Og jeg kaller ikke dette for spøkelser, men for uro. At man opplever ting man ikke kan forklare.

Tør å be om hjelp

Kjølås sier folk i Finnmark har vært mye mer bevisst på dette tradisjonelt enn folk andre steder. Han opplever heller ikke at det har vært noen økning i antallet henvendelser fra folk som plages av ånder og spøkelser.

– Hva som skjer rundt i menighetene har jeg ikke helt oversikt over. Jeg opplever ikke at vi har noen stor økning. Men det jeg opplever er at folk i større grad tør å ta kontakt med presten, for eksempel for å få hus "renset". Det er et gammelt kirkelig arvegods, som det ikke er noe i veien for å bruke også i dag, sier Kjølås.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark