Skal lokke folk ut på tur med historie

Folk og natur er stikkordet når nasjonalparken og museet på Senja åpner et felles opplevelsessenter.

Birkeland

Nasjonalparkforvalter Ingve Birkeland tror de kan bidra til å få folk ut i naturen på Senja.

Foto: Arild Moe / NRK

– Dette blir en formidlingsplass for natur og kultur, som skal vise hvordan folk har levd på Senja tidligere. Hensikten er å lokke folk ut i naturen, at de skal tenke at de også vi oppleve det de ser her, sier nasjonalparkforvalter Ingve Birkeland.

Det er i Øverbotn i Tranøy at Ånderdalen nasjonalpark og Midt-Troms museum samarbeider om det som med tida kan bli et nasjonalparksenter.

– Vi har ikke autorisasjon som nasjonalparksenter ennå, men håper å få det etter hvert, slik at vi kan drive mer profesjonelt, sier Birkeland.

Dere frykter ikke at det blir for mange folk på tur, som til slutt ødelegger naturen i nasjonalparken, da?

– Vi skal legge til rette for å få folk ut, men vi må jo samtidig ta vare på naturen.

Til helgen skal senteret åpne. I innspurten snekres og monteres det i den tidligere skolen i Øverbotn. Enorme naturbilder, lys, flatskjermer og tekster.

«Sazza Senja folk og natur» heter utstillinga som åpner lørdag, et samarbeid mellom Ånderdalen nasjonalparkstyre, Midt-Troms museum og Fylkesmannen i Troms.

Håvard Haraldsønn Salen er konservator i Midt-Troms museum med ansvar for anleggene på Senja.

– Vi skal ha seks touch-skjermer i utstillinga. Det gir oss masse frihet slik at folk kan gå dypere inn i utstillinga, forteller han mens snekkerne lager en kopi av husgammen i Kaperdalen, en boplass for markesamer midt inne på Senja.

– Utstillinga skal ha et samisk fokus. Derav navnet. Rommet skal forestille datidens Senja, med de samiske bygningene i midten, og kystsamfunnet langs veggene.

«Sazza Senja folk og natur» skal lokke senjaværingene ut på tur.