NRK Meny
Normal

– Festspillene i Nord-Norge er et glitrende arrangement

Kulturminister Thorhild Widvey vil at Festspillene i Nord-Norge og Bergen fremdeles skal få støtte over statsbudsjettet. Hun begrunner det med at de to festivalene skiller seg ut fra andre festivaler.

Festspill 2015

Kulturministeren liker Festspillene i Nord-Norge, og vil fortsatt finansiere det over statsbudsjettet. Her fra årets festspill.

Foto: Nils Mehren/nrk

Det var på Kulturrådets 50-års feiring i Harstad onsdag kulturministeren sa dette. I anledning jubileet, har rådet arrangert sin årskonferansen i Harstad kulturhus onsdag og torsdag. Forsøksdrift av Festspillene i Nord-Norge var blant de første initiativene som det nyopprettede Kulturrådet støttet i 1965.

Er glad i festspillene

I sin innledningstale sa kulturministeren at hennes ønske er at alle de andre festivalene i framtida skal søke Kulturrådet om offentlige penger.

  • Se video:
    Fra jubileumskonferansen til Kulturrådet (50 år)

    Kulturministeren snakket på Kulturrådets jubileumsmøte i Harstad.

Widvey innrømmet at hun er glad i Festspillene i Nord-Norge.

– Jeg har to år på rad fått anledning til å besøke Festspillene i Nord-Norge og syns det er et glitrende arrangement, sier hun til NRK.

Hun mener det er et godt faglig grunnlag for at både Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge fortsatt bør være på statsbudsjettet, i motsetning til de andre knutepunktfestivalene som hun vil skal måtte søke penger fra Kulturrådet fra år til år.

Agnes Moxnes

NRK-kommentator Agnes Moxnes tror at Stortinget ikke vil være enig i forslaget fra kulturministeren.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– For det første er de større enn de andre som har ligget under knutepunktordningen. For det andre så har de en sterkere grad av nasjonal karakter over seg enn det andre knutepunktfestivalene har, sier hun.

Det er grunnlaget for at hun og regjeringen mener at de fortsatt bør være på statsbudsjettet.

– Nå er det opp til Stortinget å jobbe med det, så får vi se hva de kommer fram til der, sier Widvey.

Får neppe flertall

Men det ligger an til at stortingsflertallet går mot kulturminister Thorhild Widveys innstilling.

Maria Utsi

Festivalsjefen i Harstad, Maria Utsi, er ikke bekymret for omlegging av festivalfinansieringen.

Foto: Knut Aaserud

Kulturjournalist og kommentator i NRK, Agnes Moxnes, tror at kulturministeren kommer til å tape denne kampen i Stortinget. Hun tror det blir et politisk flertall for at alle festivalene skal inn under Kulturrådet og få sin bevilgning derfra.

– Jeg tror ikke at hun kommer til å oppleve at det er et stort nederlag for henne, sier hun.

Festivalsjef Maria Utsi er ikke bekymret om det blir en omlegging.

– Det som er viktig for oss er forutsigbarhet. Og det tror jeg Kulturrådet vil klare, de har fått tydelige signaler over år om at det er viktig.