NRK Meny
Normal

Vond lukt skremmer kunder

I fem uker har gullsmeden vært plaget av stank i butikklokalet.

Gullsmed Neerbye
Foto: Christer Karlsen / NRK

-Står det en bil parkert her inne eller, ler en kvinnelig kunde på juleshopping.

Innehaver av Gullsmed Neerbye i Skien, Ketil Kristensen, må fortelle nok en kunde at lukten i butikklokalet ikke stammer fra en bil, men fra en kilde ingen finner.

Heldigvis for Kristensen holder kundene ut lukta lenge nok til å handle inn presanger til jul.

Med inngangsdøra på vid gap i kulda, håper han eksperter finner kilden til den stramme lukta før julerushet starter.

Overingeniør i Skien kommune, Finn Jensen sier til Varden at saken om oljestanken følges opp, men at det kan være svært vanskelig å finne kilden til slik lukt.

Vond lukt

Hele butikken til gullsmed Ketil Kristensen stinker. Lukten minner sterkt om en blanding av diesel og olje.

Gullsmed Neerbye

Se video: Stanken skremmer kunder

- Jeg kunne vel streng tatt sykemeldt meg, forteller butikkansatt Anette Slåtta til NRK.

– Men klarer sjefen å holde ut, klarer jeg det også, ler hun. Latteren henger løst i lokalet, til tross for den vonde lukta.

– Vi må bruke humor som ett våpen, forteller de to, mens de pakker inn gaver til kunder som stikker innom. Titt og ofte må de to ut på fortauet for å trekke inn noen ”magedrag” med frisk byluft.

– Dette har vart i 5 uker, så nå går det på tålmodigheten løs, forklarer Kristensen.

- Senere i dag kommer ISS fra Oslo med måleapparater og annet, fortsetter Kristensen, som er litt oppgitt over at kommunen ikke har funnet ut hvor lukta stammer fra.

– De bare ”prater”, sier han.

Smykker
Foto: Christer Karlsen / NRK

Blir tunge i hodet

Gullsmedbutikken midt i Skien sentrum var plaget av den samme lukten for 4 år siden. Da som nå kom lukten plutselig, men den gang forsvant den like plutselig. Nå venter en hektisk julestri i gullsmedbutikken hvor følelsen av eksklusivitet drukner i lukten av diesel og olje.

- Vi blir tunge i hodet, og det føles rett og slett ukomfortabelt å jobbe her, beskriver Kristensen.

- Heldigvis skal vi flytte til Porsgrunn i januar, og vi kan bytte på å innrede den nye butikken, forklarer butikkassistent Slåtta.

Anette Slåtta

- Holder sjefen ut, klarer jeg det også, sier butikkansatt Anette Slåtta til NRK.

Foto: Christer Karlsen / NRK

– Da slipper man i alle fall å knaske hodepinetabletter hver dag etter jobb, smiler hun litt oppgitt.

De satser på å holde ut under julehandelen. Varene tar ikke skade av lukten, men alt som finnes av innkjøpt juledekor må garantert kastes, skal vi tro de to bak disken. Samtidig priser de seg lykkelige over at det er kaldt i været. Det hindrer nemlig stanken i å bli for ille.

– Det skal bli moro her inne hvis det kommer mildvær, sukker Kristensen oppgitt.

Gullsmeden tror den vonde lukta stammer fra en 10.000 liters oljetank 200 meter unna butikklokalet, men eksperter har ennå ikke fått undersøkt denne tanken. Det er ikke så vanskelig å tro Kristensen når han forteller om sitt juleønske.

- En luktfri butikk, smiler han.

Gullsmed Neerbye
Foto: Christer Karlsen / NRK

 • Trafikkulykke på Skjelsvik

  Politiet har rykket ut til en trafikkulykke mellom en buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn. Fem personer er involvert. Det er ikke kjent om noen er skadd i ulykken. Ambulanse er på stedet. Det er redusert fremkommelighet i krysset ved riksvei 36 og fylkesvei 354.

 • Flotte vinterforhold i fjellet

  Alle som har reist på vinterferie på fjellet kan glede seg over gode, stabile vinterforhold resten av uka. Statsmeteorolog Gunnar Livik sier det blir oppholdsvær og fine, stabile minusgrader. Det blir kaldt, men ingen sprengkulde. Og lite vind.

  Drømmestart på vinterferien
  Foto: Siv Kristin Sællmann
 • Mann pågrepet etter vold i Bø

  En mann i 20-årene bosatt i Bø er pågrepet og siktet etter at en mann ble slått med balltre i Bø sentrum natt til onsdag. Mannen vil trolig bli avhørt i løpet av dagen, skriver Varden. Det er foreløpig ikke kjent hva som var motivet bak balltre-slaget.

 • Utforkjøring på fylkesvei 360

  En bil har kjørt utfor veien på fylkesvei 360 ved Sanden i Sauherad. Det var kun føreren i bilen, og vedkommende er kjørt til legekontoret på Gvarv. Trafikken dirigeres på stedet.