Hopp til innhold

Vil merke ved med energi, ikke «favn» eller «sekk»

Det kan bli slutt på å bruke «en favn» eller en «30 kilos sekk» når du skal kjøpe ved. Nå skal det bli lettere å finne ut hvor mye energi det er i veden du kjøper.

Ved

– Man vet vel egentlig ikke hvor mye ved man kjøper, og jeg tror selger heller ikke vet hvor mye ved han selger, sier seniorforsker Simen Gjølsjø ved Norsk institutt for skog og landskap.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Simen Gjølsjø

– Man kan bestille 3000 kilowattimer med ved. Og det må være interessant for kundene å vite hvor mye energi man egentlig bruker, sier seniorforsker Simen Gjølsjø ved Norsk institutt for skog og landskap.

Foto: Norsk Institutt for Skog og Landskap

– Hvis man kunne bruke vekt istedenfor volum som målevolum, vil man ha større kontroll over hva man selger av energimengde., sier seniorforsker Simen Gjølsjø ved Norsk institutt for skog og landskap.

Sjekk ut forvirringen om vedbegrepene i lenken under:

Vedsalg for 4 milliarder

Forbruket av fyringsved har økt kraftig de siste årene. Det samme gjør rimeligvis vedkundens krav til et komplett og tillitvekkende omsetningssystem.

Kunden må i dag stole på selgers informasjon om hogsttidspunkt og forutgående lagring. Denne salgspraksis er basert på gårsdagens metoder for produktinformasjon.

Førstehåndsverdien av vedsalg i dag ligger årlig på 4 milliarder kr, skriver Skog og landskap på sine nettsider.

Vekt og fuktighet

– Det finnes et utall av omsetningsenheter for ved, sier Gjølsjø.

Til nå har ved blitt solgt i volummål som en favn, forskjellige storsekker, 30, 40, 60 kilos sekker og flere andre mål.

Nå har en gruppe bestående av Norsk ved, som er vedprodusentenes forening, Skog og landskap, Skogtiltaksfondet, Innovasjon Norge og Jøtul startet et prosjekt som vil endre måleenheten fra volum til kilo.

– Hvis vekten og fuktigheten til veden er kjent, går det an å finne ut hvor mye energi veden inneholder, sier Gjølsjø.

Vedlager

Vedlageret til Erik Dahl er neste fullt. Han håper kulden kommer snart slik at kundene kommer.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Og da har ikke vedtypen noe å si lengre. Da er det energimengden som er viktig for forbrukeren. Det vil si at for eksempel sekk med 3000 kilowattime furuved, vil ta mer plass enn en sekk med 3000 kilowattime eikeved. Det er fordi eik har større tetthet enn furu.

Gjølsjø mener at vedprodusentene bør kjøpe vekter og fuktighetsmålere, slik at energimengden i veden blir kjent.

Hovedmålet er å utvikle, teste og innføre en fornuftig og tilstrekkelig nøyaktig omsetning av ved. Energimengde og pris skal kunne beskrives ved tørrvekt, fuktighet, kWh og kr/kWh.

For mange produsenter

Erik Dahl

Erik Dahl tror at det er prisen på ved som er viktigst for folk.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Men ikke alle vedprodusenter tror at den nye systemet vil fungere.

– Systemet i seg selv er jo perfekt. Da vet folk hvor mye energi de får. Men hvordan man skal få gjennomført det, er jeg usikker på. Det er fryktelig mange småprodusenter, og jeg tviler på at de får med seg mange nok til at systemet bærer seg, sier Erik Dahl, vedprodusent i Bamble.

Dahl tror at vedprisen på de gode vedslagene kan øke. Nå blir ofte hardved som eik og bøk solgt for billig, siden de fleste vil ha bjørk.

Mange fordeler

Fordelen for forbrukerne er flere ved å innføre en ny måleenhet for ved.

– Det blir bedre kvalitet på veden. Man får vite hvor mye energi man får. I dag har dette vært basert på mer eller mindre tillit mellom kjøper og selger. Du har på en måte ikke vist hva du har fått, sier Gjølsjø fra Institutt for skog og landskap.

Allerede har noe store vedprodusenter begynt å merke veden med energiinnhold blant annet Alfa Bio Group, Norges største importør og som leverer til mange bensinstasjoner.

Ved

Forbrukeren skal kunne sammenligne kvaliteten på forskjellige og vite hva de betaler for. Målet er å legge om omsetningen slik at forbrukeren kjøper veden etter vekt og ikke etter volum som i dag, skriver nettsiden til Skog og landskap.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark