NRK Meny
Normal

Veteraner med gammel kjærlighet

Båten er fra 1909. Mannskapet er fra 1935 og 1940. De drives av en kjærlighet til den gamle veteranbåten "Fram" som i mer enn hundre år har kjørt på de store innsjøene Nisser og Vråvatn i Vest-Telemark.

Veteranbåten Fram på Nisser

En stolt skute, "Fram" i fint driv over Nisser.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Et langtrukkent ul fra båtfløyta ljomer mellom de bratte fjellsidene, og ruller bortover den blanke vannflata. Den hvite og svarte turistbåten glir sakte inn i sluseanlegget ved Småstraum. Veteranbåten "Fram" er på vei over fra Vråvatn til Nisser. I det som er Nord-Europas høyest beliggende sluseanlegg blir båten flyttet litt nedover.

I dag er det ikke store forskjellen på de to innsjøene. Sluseanleggene ble bygget i 1913–14 i forbindelse med bygging av et nytt kraftverk i Treungen, og mulighetene for å regulere vannstanden i den store innsjøen Nisser tre meter opp og ned.

Mannskap på veteranbåten Fram

To gode venner etter mange fine timer i styrhuset, matros Olav Tveitane og kaptein Reidar Skogheim.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Fikk nytt liv som turistbåt

Vannveien fra Treungen i Nissedal til Vråliosen i Kviteseid blir av mange kalt "den glemte kanalen", selv om skipsfartshistorien går mer enn 150 år tilbake da dampskipet "Dølen" ble bygget i Kristiania i 1867 for å frakte folk og dyr på vannveien.

Nå er det "Fram" som sørger for passasjertrafikken. Den startet som slepebåt med tømmer, og fikk et nytt liv som turistbåt etter en redningsaksjon av en vennegjeng i 1986–87. "Fram" er lillesøsteren til de mer kjente kanalbåtene "Victoria" og "Henrik Ibsen" som kjører på Telemarkskanalen fra Skien til Dalen. Ikke like kjent, og med færre passasjerer enn de store kanalbåtene.

Likevel berømt i vide kretser på grunn av opplevelsene passasjerene sitter igjen med etter en tur med de to veteranene – matros Olav Tveitane (82) og kaptein Reidar Skogheim (77). Sistnevnte deler på jobben med "juniorkaptein" Jim Aune (56).

Veteranbåten Fram på Nisser

"Fram" og "Dølen" sørget for transport på innsjøene Nisser og Vråvatn.

Foto: Privat

Norges eldste skipsmannskap

Duoen Tveitane og Skogheim er trolig blant Norges eldste skipsmannskap i aktiv tjeneste. Ingen av dem har tenkt å gi seg med det første:

– Dette er livet! Det er som å kle på seg en jakke. Når vi går om bord i "Fram" og klatrer opp i styrehuset, så blir vi ett med båten, sier kaptein Reidar Skogheim. Som gleder seg til hver dag og hver tur med "Fram" og matros Tveitane.

Matrosen nikker, og innrømmer at han kjenner det rykke i kroppen når klokka nærmer seg tida for å gå dra på jobb.

– Jeg har nesten ikke skoftet en dag, sier matrosen med mer enn 65 års fartstid på de to innsjøene. Han mønstret på første gang som 16-åring.

Intro: Vi skal ut på tur, med en over hundre år gammel veteranbåt. Først var den slepebåt, siden har den fraktet turister. Ikke bare er båten gammel - det er også mannskapet..

Veteranbåten Fram ved brygga i Vrådal.

Tredje generasjon ombord

Olav Tveitane er 3. generasjon i samme familie på "Fram". Helt fra starten i 1909 har det alltid vært en Tveitane om bord. På folkemunne har "Fram" i mange år blitt kalt Tveitanebåten etter familien som har vært med på å prege skipshistorien på Nisser og Vråvatn.

– Vi er et godt team, som utfyller hverandre, sier kaptein Skogheim.

– Sammen kjenner vi alle grunner og skjær, lokalhistorie, anekdoter og skrøner. Det forteller vi videre til passasjerene. For vi driver ikke transport med "Fram", men opplevelsesreiser. Og det skal vi fortsette med. For denne båten er bygget for å vare nesten evig.