NRK Meny
Normal

Verdens første skymaskin skal sikre nedbør

I 2025 kan verdens første kunstige skyer sikre nedbør i områder med vannmangel. I en fabrikk i Kragerø befinner prototypen på verdens første regnmaskin seg.

Knut Erik Turnaas

VIL SKAPE REGNFULLE SKYER: Knut Erik Tornaas gleder seg til å bygge verdens første regnmaskin. Nå deltar han i en konkurranse for å få økonomi nok til å gjennomføre planen.

Foto: Carina Pevik / NRK

Knut Erik Tornaas er personen bak ideen, og klima- og miljø engasjementet har han hatt i minst femten år.

– Fra jeg begynte å lese James Lovelock bøkene så har tankene fulgt meg. Via mange omveier så havnet jeg bort i denne teknologien og bestemte meg for å lage et selskap. Selskapet heter idag "Gaia Engineering As". Jeg ville kommersialisere og utvikle ideen.

Vil skape kunstige skyer

Knut Erik Tornaas holder mye av informasjonen rundt regnmaskinen hemmelig. Maskinen kan løse og utsette mange av klimautfordringene vi har i dag.

Foto: Knut Erik Turnaas / Privat

Tro på ideen

Knut har fått med seg professor Terje Koren Berntsen fra instituttet for geofag i Oslo. Han har studert teknologien og sagt at det er mulig å gjennomføre og at det bør forskes på. Bedriften til Knut har fått cirka en million kroner i støtte i løpet av de siste årene. Telemark fylkeskommune har gått inn med 200.000 kroner for å bidra til videreutviklingen. Knut ønsker også at regnmaskinen skal skape fremtidige arbeidsplasser i Norge og Telemark.

– Jeg kan ikke si for mye, fordi det er ting vi skal beskytte og ta patent på intellektuelle rettigheter. En metafor du kan se for deg, hvis du kaster en snøball på fjellet så kan det utløse et snøskred. Og det er litt ut ifra den tankegangen vi jobber.

Det har blitt forsket på regn siden 40-tallet, hva er det som gjør deg så sikker på at du skal få det til?

– Jeg er ikke sikker på det. Jeg har bevisst holdt lav profil i to år og føler vi egentlig burde bevist teknologien før vi gikk ut offentlig. Men jeg har virkelig tro på dette.

Emiratene viser interesse

Knut Erik Tonaas meldt seg på en konkurranse i De forente arabiske emirater. Der nede brukes fem millioner dollar hvert år på å lete etter de beste forskningsprosjektene og firmaene som har nye ideer om hvordan man kan lage regn. Grunnen er et desperat behov for regn og ferskt vann.

– Vi har fått stor interesse fra sekretariatet der nede. Vi har sendt ned et foreløpig forslag og 17. mai får vi svar om vi går videre i konkurransen. Neste steg da er å skrive et fullt forslag, og det er en stor jobb som tar flere måneder.

Skyene i Midtøsten er fulle av forurensning, og det er et problem. De vil på en måte ikke regne fordi de er for små og er på områder hvor det er veldig tørt.

– Vi har funnet en annen måte hvor vi kan skape veldig mye mer regn enn den tradisjonelle metoden, så det er derfor de er interesserte antar jeg, sier Tonaas.

 • Skagerak ber om hjelp

  Skagerak Energi brukar helikopter for å kartlegge feil på høgspentnettet etter snøfallet i går. Samstundes oppmodar selskapet kundar med feil på lågspentnettet om å melde frå, slik at selskapet også kan rette desse feila. Klokka 11 i dag hadde selskapet registrert 250 feil i Skien og Siljan.

 • Brøytebil fanga jente i snøhole

  Ei ni år gamal jente blei stengt inne i ei snøhole i Skien i går. Jenta leika i snøhola då ein brøytebil kom forbi og fylte opningen med snø. i fylgje politiet brukte foreldra 30 minuttar på å grave jenta fram.

 • Fotgjengar sendt til sjukehus

  Ein fotgjengar er sendt til sjukehus etter at ho blei påkøyrd på Bølevegen i dag tidleg. Det er uvisst kor omfattande skader den 19 år gamle kvinna har.

 • Fotgjenger påkjørt

  En fotgjenger er påkjørt av en bil på Bølevegen i Skien. Politi og ambulanse er på stedet. Ulykken fører til trafikale problemer i morgenrushet.