NRK Meny
Normal

Verdens første skymaskin skal sikre nedbør

I 2025 kan verdens første kunstige skyer sikre nedbør i områder med vannmangel. I en fabrikk i Kragerø befinner prototypen på verdens første regnmaskin seg.

Knut Erik Turnaas

VIL SKAPE REGNFULLE SKYER: Knut Erik Tornaas gleder seg til å bygge verdens første regnmaskin. Nå deltar han i en konkurranse for å få økonomi nok til å gjennomføre planen.

Foto: Carina Pevik / NRK

Knut Erik Tornaas er personen bak ideen, og klima- og miljø engasjementet har han hatt i minst femten år.

– Fra jeg begynte å lese James Lovelock bøkene så har tankene fulgt meg. Via mange omveier så havnet jeg bort i denne teknologien og bestemte meg for å lage et selskap. Selskapet heter idag "Gaia Engineering As". Jeg ville kommersialisere og utvikle ideen.

Vil skape kunstige skyer

Knut Erik Tornaas holder mye av informasjonen rundt regnmaskinen hemmelig. Maskinen kan løse og utsette mange av klimautfordringene vi har i dag.

Foto: Knut Erik Turnaas / Privat

Tro på ideen

Knut har fått med seg professor Terje Koren Berntsen fra instituttet for geofag i Oslo. Han har studert teknologien og sagt at det er mulig å gjennomføre og at det bør forskes på. Bedriften til Knut har fått cirka en million kroner i støtte i løpet av de siste årene. Telemark fylkeskommune har gått inn med 200.000 kroner for å bidra til videreutviklingen. Knut ønsker også at regnmaskinen skal skape fremtidige arbeidsplasser i Norge og Telemark.

– Jeg kan ikke si for mye, fordi det er ting vi skal beskytte og ta patent på intellektuelle rettigheter. En metafor du kan se for deg, hvis du kaster en snøball på fjellet så kan det utløse et snøskred. Og det er litt ut ifra den tankegangen vi jobber.

Det har blitt forsket på regn siden 40-tallet, hva er det som gjør deg så sikker på at du skal få det til?

– Jeg er ikke sikker på det. Jeg har bevisst holdt lav profil i to år og føler vi egentlig burde bevist teknologien før vi gikk ut offentlig. Men jeg har virkelig tro på dette.

Emiratene viser interesse

Knut Erik Tonaas meldt seg på en konkurranse i De forente arabiske emirater. Der nede brukes fem millioner dollar hvert år på å lete etter de beste forskningsprosjektene og firmaene som har nye ideer om hvordan man kan lage regn. Grunnen er et desperat behov for regn og ferskt vann.

– Vi har fått stor interesse fra sekretariatet der nede. Vi har sendt ned et foreløpig forslag og 17. mai får vi svar om vi går videre i konkurransen. Neste steg da er å skrive et fullt forslag, og det er en stor jobb som tar flere måneder.

Skyene i Midtøsten er fulle av forurensning, og det er et problem. De vil på en måte ikke regne fordi de er for små og er på områder hvor det er veldig tørt.

– Vi har funnet en annen måte hvor vi kan skape veldig mye mer regn enn den tradisjonelle metoden, så det er derfor de er interesserte antar jeg, sier Tonaas.

 • Dømt for mishandling av barn

  Ein 25 år gamal mann frå Bø er i Aust-Telemark tingrett dømt til fengsel i fire år for å ha mishandla sin to år gamal son. Mor til barnet er frifunnen av retten. Mannen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til sonen.

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen