NRK Meny
Normal

Katten Champis varslet hjemkomsten med tekstmelding

PORSGRUNN (NRK): – Det er helt utrolig at han har klart seg alene ute i fire døgn, han er ikke akkurat kattenes svar på Lars Monsen, sier Tonje Vahl Løwer. Natt til tirsdag varslet katten Champis at han var tilbake, med litt hjelp av moderne teknologi.

Styrk Fjærtoft og katten Champis

GLEDELIG GJENSYN: Styrk Fjærtoft trodde nesten ikke det var sant da Champis gikk gjennom katteluka og utløste sensoren på overvåkingskameraet på hytta i Siljan. Nå er de to gjenforent til gjensidig glede.

Foto: Katrine Rohde Johannessen

For Tonje og mannen Styrk Fjærtoft er det blitt noen søvnløse netter etter at Champis ble skremt og løp av gårde skjærtorsdag.

Champis og Selters

BRØDRE: Champis (t.v.) og broren Selters før førstnevnte ble skremt og forsvant i påska.

Foto: Privat

– Det er ingen tvil om at både Champis og broren Selters er kjære familiemedlemmer. Vi har vært helt fortvilt og hadde egentlig gitt opp håpet om at han skulle komme tilbake, forteller Styrk tirsdag formiddag.

Gitt opp håpet

Etter flere dager med leting, roping og stort engasjement fra både naboer og andre rundt feriestedet Teie i Siljan, reiste de to og Selters hjem til Porsgrunn uten særlig håp om å se igjen den kjære katten.

For sikkerhets skyld satte de opp et overvåkingskamera med bevegelsessensor rettet mot katteluka. Kl. 03.46 natt til tirsdag peip det i Styrks telefon.

– Jeg turte ikke se på mens Styrk sjekket videoen fra kameraet. Det var et eventyr at han faktisk var der, sier Tonje.

Tonje Vahl Løwer og Styrk Fjærtoft

LETTET: Tonje Vahl Løwer og Styrk Fjærtoft er glade for å ha hele familien samlet under samme tak.

Foto: Katrine Rohde Johannessen

Gjensynsglede

De to kastet seg i bilen, men da de kom fram var Champis gått ut igjen.

– Det var ikke tegn til liv da vi ropte, men litt før seks kom han tuslende inn. Han var tydelig glad for å se oss, og den gleden var definitivt gjensidig, forteller de.

I tillegg til lapper i postkassene og plakater i området rundt Teie, hadde Styrk også etterlyst Champis på Facebook. Der lovet han ut en dusør for tips som førte til at katten kom til rette. Siden Champis fant veien hjem på egen hånd, valgte de å gi dusøren til Redd Dyra Telemark.

«Me er SÅ letta og glade! Champis, Tonje og eg er samde om kven som fortener dusøren – 5000 kroner blir i dag sendt til Redd Dyra Telemark som eit lite bidrag til deira fantastiske innsats for dyrevern, opplysing og omplassering av heimlause kattar», skriver de to på Facebook.

Gledelig overraskelse

Daglig leder Sanna Bastiansen i Redd Dyra Telemark fikk seg en gledelig overraskelse da hun hørte om gaven fra Styrk og Tonje.

Sanne Bastiansen hos Redd Dyra Telemark

GJØR EN FORSKJELL: Sanna Bastiansen er daglig leder i Redd Dyra Telemark. Hun er kjempeglad for gaven og glad for at historien fikk en lykkelig slutt.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Vi er avhengig av gaver, så dette er penger som kommer godt med. For 5000 kroner kan vi for eksempel gi full pakke til fem-seks hannkatter, sier hun.

I fjor tok Redd Dyra inn 430 katter. Så langt i år har de tatt seg av 75 katter, og de forventer at det blir mange fler.

– Nå begynner kattungene å komme. I tillegg oppdager mange at de er allergisk mot katten sin. På høsten ser vi at mange dumper katten når den ikke er like liten og søt lenger.

Bastiansen råder alle katteeiere til å kastrere og merke katten sin.

– Styrk og Tonje har tydeligvis gjort alt rett, og heldigvis endte det godt, sier Sanna Bastiansen i Redd Dyra Telemark.

 • Fryktar droneulykker

  Alle kommunar blir bedne om å setja opp skilt med reglar på stader folk gjerne vil fly med drone. Uforsvarleg droneflyging har blitt eit så stort problem at Luftfartstilsynet fryktar ulykker i populære turistområde.


 • Imingfjell blir ikkje brøyta

  På grunn av ein villreinflokk, så vil vegen over Imingfjell ikkje bli brøytt til påske. Nå står det ein flokk på 2000 dyr aust for vegen, i tillegg står det også 400 dyr vest for vegen. Vegen går frå Tinn i Telemark til Uvdal i Buskerud.

 • Knut Morten Johansen held fram

  Statssekretær Knut Morten Johansen frå Skien er gjeve avskjed som statssekretær for statsråd Sylvi Listhaug. Han blir utnemnt på nytt til statssekretær for statsråd Per Sandberg i Justis- og beredskapsdepartementet.

  Knut Morten Johansen
  Foto: Tom Riis / Telemark Fylkeskommune
 • Har gripe ein person

  Politiet har gripe ein person som dei meiner er gjerningspersonen frå ranet av Vitus apotek i Porsgrunn. Dei har funne medisinar som stammar frå apoteket. Personen vil bli køyrd i arrest for vidare oppfølging og etterforsking.