NRK Meny
Normal

Strømprisen stuper

Store mengder snø på fjellet ser ut til å kunne gi lavere strømpriser i mange måneder framover.

Masse snø i fjellet gir billigere strøm

Det kommer trolig til komme store mengder smeltevann ned Tinnelva i Notodden og gjøre at kraftverket kan produsere mye strøm i løpet av våren og sommeren, sier Nicolai Østhus i Øst-Telemarken brukseierforening.

Selv om det er bart mange steder i lavlandet, har det kommet store snømengder i fjellet i Sør-Norge.

Mange kraftselskap tapper nå ned så mye de kan, for å gjøre plass til vannet som kommer til å fylle opp magasinene.

Mjøsvatn

Langs bredden, er det tydelig at innsjøen Møsvatn er tappet kraftig ned. Det kommer til å renne store mengder vann ned i innsjøen når snøen på fjellet smelter.

Foto: Thomas Nicolai Blekeli

– Nå prøver vi å tappe ned magasinene og produsere så mye som mulig for å frigjøre plass til smeltevannet som kommer i løpet av mai-juni, sier Nicolai Østhus i Øst-Telemarken brukseierforening.

Les også:

Veldig mye snø

I følge Øst-Telemarken brukseierforening er det nå mellom 40% og 60% mer snø enn normalt i fjellet. Dersom dette smelter i normal fart, vil kraftverkene utnytte vannet til å lage store mengder kraft. Dette vil trolig bety lavere priser til forbrukerne.

Smeltevannet kommer

Nicolai Østhus sier at de nå tapper ned de regulerte vannene, slik at de er forberedt på snøsmeltinga som kommer.

Foto: Petter Melsom

Til tross for at vinteren 2014 har vært relativt tørr flere steder, har det også vært mildere enn vanlig. Det har gjort at det har gått mindre strøm til oppvarming og vannmagasinene er ikke tappet ned.

Over halvert strømpris

Strømprisen er nå den laveste på sju år. Markedsanalytikere tror prisene kan holde seg lave i flere år fremover.

Vinteren 2011 lå strømprisen på omkring 50 øre per kWh. Denne vinteren har den, mange steder, vært i overkant av 20 øre per kWh.

 • Arntzen ferdig i Gjerpen

  Ketil Arntzen er ferdig som trenar i Gjerpen med umiddelbar verknad. Det skriv fylkesavisene. Ifølgje ei pressemelding frå klubben er avgjerda teken med bakgrunn i resultata den siste tida.

  Ketil Arntzen
  Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • Fleire mistenkte for ruskøyring

  Politiet har stoppa fleire bilar i natt både i Bamble og i Seljord der dei mistenkjer førarane for å ha køyrd i narkotikarus.

 • Råkøyrde i 60-sone

  UP stoppa ein bil på E18 i Bamble i natt. Sjåføren frå Kragerø køyrde i 103 km/t i 60-sona. UP mistenker òg at sjåføren køyrde i hasjrus. Det vart teke blodprøve av mannen, og han mista lappen på staden.

 • Politifolk måtte hoppe til siden

  Politiet måtte hoppe til siden for å ikke bli påkjørt da de forsøkte å stanse en bil i høy fart i Bamble i Telemark i natt. Noe senere fikk de stanset bilen med en 22-åring. Han mistenkes for kjøring i narkotikarus, og har heller ikke førerkort.