Hopp til innhold

Treflis kan bli strøm

Skien fjernvarme bruker trevirke som råstoff når de produserer varmt vann. I fremtiden vil de lage elektrisk kraft på flis.

Trevirke brenner

Her brenner Skien fjernvarme trevirke på 1000 grader. Nå vil de også lage strøm av treflis.

Foto: Roald Marker / NRK

Skien fjernvarmes anlegg er lett gjenkjennelig over store deler av Skien. Den hvite dampen som kommer opp av pipa røper at fyrkjelen går for fullt.

Her produseres det varmt vann til fjernvarme, og kapasiteten er allerede stor. Det er nok vann til å holde varmen for 4000 husstander vinteren gjennom.

Men treflis kan brukes til mer enn varmtvannsproduksjon. Allerede i 2009 skrev bedriften en rapport.

– Tanken er at trevirke også kan brukes til å fremstille damp, som igjen driver en turbin. Ut av det får vi både elektrisk kraft og varme som kan distribueres i vårt rørnett, sier daglig leder Morten Rogn.

Ovner hos Skien fjernvarme

En av de to ovnene er nå i drift. Når kulda blir streng fyrer de to ovner. Dagens kapasitet gir varme til 4000 husstander, sier Morten Rogn Og Helge Hansen.

Foto: Roald Marker / NRK

– Råtner på rot

Slike anlegg er vanlig i Sverige og Finland, men ikke i Norge så langt. Av flere grunner, blant annet at vår vannkraftproduserte strøm er så billig.

Ovn hos Skien fjernvarme

Innenfor dette hullet brennes det trevirke på 1000 grader. Det er miljøvennlig fordi så å si alle røykgasser forsvinner når temperaturen blir så høy.

Foto: Roald Marker / NRK

Kostnaden ved å bygge et nytt anlegg som bruker treflis er nemlig høy, kanskje mellom 100–200 millioner kroner.

– Jeg mener likevel det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Rogn. Skogeierne har tømmer som råtner på rot all den tid papirfabrikkene ikke lenger har bruk for så mye trevirke. Med ny fart i tømmerhogsten vil det gi arbeidsplasser i distriktene, både i skogen og i transportyrkene.

Positive

AT Skog ser positivt på dette.

– Blir det bygd slike anlegg, kanskje flere steder, er det helt klart interessant for oss. Vi vil ha kapasitet til å levere nok tømmer også, særlig siden store deler av leveransen til papirindustrien er borte, sier administrerende direktør Per Simon Slettebø.

Problemet er å finansiere et kraftvarmeanlegg. Morten Rogn blir lett usikker når NRK spør om hvor mye penger som trengs, men 150 millioner er ikke helt feil sier han. Så langt kan hverken Olje- og energidepartementet, Landbruks- og matdepartementet eller Enova legge så store pengesummer på bordet.

Morten Rogn er likevel optimist.

– Om tre-fem år kan slike anlegg være en realitet, eller vi kan i hvert fall være godt i gang med planleggingen, korrigere han seg selv.

Hvor det skal ligge? spør han. I Grenland, svarer han like fort.

Skien fjernvarme

Går det som vi vil, blir det første biobaserte el-anlegget lagt hit, sier Morten Rogn og prosjektleder Helge Hansen.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark