Hopp til innhold

Idag blir disse mye dyrere

Det er ingen tvil om hvilken du vil ha i brudebuketten, sier blomsterhandler Bjarne Bryn. Men en av rosene på bildet over blir mye dyrere fra i dag. I hvert fall for blomsterbutikken.

Nederlansk og afrikansk rose

Hvilken vil du ha? Staten skal ha 150 prosent mer for en av dem

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det selges nesten 180 millioner roser i Norge hvert år. Og av de er det rundt 2 millioner som er dyrket i Norge.

Bjarne Bryn

Bjarne Bryn mener rosene fra Nederland har større hoder og lukter bedre

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

I dag øker nemlig tollsatsen på importerte roser fra Europa, og den varer hele vekstsesongen. En rose som koster ti kroner i innkjøp i Nederland, blir femten kroner dyrere i det de kommer til Norge.

– For oss blir det ekstra kostnader. Men verst blir det for kunden som må betale mer, sier Leif Bryn.

– Den store forskjellen er at det forringer kvaliteten. Fra i dag av blir det stort sett importert afrikanske roser. De igjen fjerner de flotte store rosene som både holder lenger og lukter godt i motsetning til de andre afrikanske som ikke lukter noen ting, sier Bjarne Bryn.

5–6 roseprodusenter

Tollsatsen skal verne den norske roseproduksjonen. Unntaket er roser fra minst utviklede land, MUL. De har en tollsats på null hele året. Statens landbruksforvaltning har oversikt over importen. De forteller at 92 prosent av rosene som ble importerte til Norge i 2013, var fra Afrika. Kun åtte prosent var fra Nederland. Kenya er det landet som dyrker flest roser i Afrika, med Etiopia og Tanzania like bak.

Sidsel Bøckman

Sidsel Bøckman forteller at rosesalget økte med 40 millioner mellom 2010 og 2011

Foto: Dag Eivind Gangås

Ifølge Norsk Gartnerforbund er det bare 5–6 roseprodusenter igjen i Norge. For 25 år siden var det 60.

– Økonomien i norsk roseproduksjon har vært så streng at de har ikke klart å møte den lave tollsatsen på roser fra Afrika. Norsk roseproduksjon har blitt utkonkurrert av billig importvare, spesielt fra Afrika. Rosene fra de såkalte MUL-landene slipper toll, sier Sidsel Bøckman.

Brudebuketter

På Bryns Blomster fortsetter de å ta inn roser fra Nederland. Men det blir dyrere for forbrukerne.

– De fine rosene som vi gjerne vil ha i brudebuketter og sånt, er det 150 prosent toll på nå. Det er litt artig når du ser på reklame og i bryllupsmagasiner, så er ingen av de rosene fra Afrika, sier Bjarne Bryn.

Nederlanske roser

Det ble solgt nesten 180 millioner roser i 2013

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Forbrukerne velger å kjøpe de billigste rosene.

– Forbrukerne vil ha billige roser, og vi selger massevis av de. Afrikanske roser selger vi hele året til en kjempebillig penge. Men skal du gifte deg, vil du gjerne har en fin rose. Kanskje i en spesiell farge, rosa-nyanse, hvit-nyanse. Da det er det kun de store fine rosene som har. De er ikke i Afrika, sier Bjarne Bryn.

Bistandsavtale

Toll på roser er noe som er over 20 år gammelt.

– Tollvernet er bygget opp for å beskytte norsk produksjon. Det skal ta høyde for de ekstra kostnadene som vi har i Norge i forhold til andre land, sier Sidsel Bøckman.

For handel med land i Europa, har vi en avtale med EU som avgjøre tollsatsene. Og når det gjelder en del afrikanske land, MUL og GSP, så er det ingen toll på roser. Dette er en avtale som gjelder bistand.

Leif Bryn

Leif Bryn selger også roser fra Afrika, men vil helst selge kvalitetsroser fra Nederland

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er noe vi bare må godta, sier Sidsel Bøckman i Norsk Gartnerforbund.

Vridning

Leif Bryn ser at roseproduksjonen nesten har forsvunnet helt i Norge. Og han stiller spørsmål ved om den norske forbrukerne skal ta hensyn til de få arbeidsplassene i den norske roseproduksjonen ved å betale en høy tollsats på roser fra Nederland.

– Bare i Interflora-kjeden er det tre tusen ansatte, og de arbeidsplassene kan stå i fare. Vi som fagbutikker ønsker den gode varen, mens dagligvaren er mer interessert i den billige varen som de kan selge for 9,90 eller den duren. Det er en vridning fra god kvalitet til dårlig kvalitet, sier Leif Bryn i Bryns Blomster.

Kjølerommet hos Bryns Blomster

Fra kjølerommet til Bryns Blomster

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark