NRK Meny
Normal

Slenger fra seg to tonn søppel hver måned

Hver måned må Skien kommune plukke opp mengder av søppel ved kommunens miljøstasjoner. Mange velger en lettvint løsning istedenfor å kildesortere. Nå varsler kommunen anmeldelser. Straffen for slik miljøkriminalitet er bøter opp mot 10 000 kroner.

Miljøstasjon på Gulset

Dette er et lite hyggelig syn for dem som må rydde opp. Hver måned finner kommunen to tonn søppel på miljøstasjonene i Skien.

Foto: Skien kommune

Sykler, plast, isopor og annet restavfall lå slengt rundt en miljøstasjon i bydelen Gulset i Skien. Synet var ikke vakkert, men synderen burde sortert avfallet sitt litt bedre. I haugen fant nemlig kommunen brev med navn og adresse. I tillegg hadde vitner sett en bil på stedet og notert nummeret.

– Her har vi gode spor på hvem dette kan være. Men denne saken er ikke enestående. Vi har flere saker der det er lett å finne synderen. I fremtiden vil vi anmelde alle slike saker.

Ole Christian Solli er avdelingsingeniør i Skien kommune.

Ole Christian Solli

Skien kommune er lei av å rydde opp etter folk. Nå vil de gå til anmeldelse i langt flere saker, sier Ole Christian Solli.

Foto: Roald Marker / NRK

Det blir stadig flere som velger den lettvinte løsningen. Nemlig å dumpe alt avfallet sitt rett på bakken ved en av byens mange miljøstasjoner. Og når noen har kastet litt søppel på bakken, følger flere etter dersom kommunen ikke er raske med å rydde opp.

To tonn hver måned

– Hver eneste uke året gjennom plukker vi opp 500 kg søppel. Det betyr selvfølgelig merarbeid og økte kostnader, sier Solli.

Han har nå anmeldt saken til politiet. Med anmeldelsen har han lagt ved brevet med synderens navn og adresse samt bilder som viser hvor ille det så ut.

– Jeg håper politiet kan prioritere slike saker litt høyere, for dette er forsøpling som både koster penger og er til irritasjon.

Kjenner du til om slike anmeldelser har ført frem?

– Jada, det har skjedd flere ganger at folk vi har anmeldt er dømt.

Belønnes med 10 000

Anmeldelsen ligge på bordet til politiadvokat Svein Folkestad i Telemark politidistrikt. Han har etter hvert fått mange saker om miljøkriminalitet på sitt bord. Sjansen for at denne saken fører til en dom er stor, mener han.

Svein Folkestad

Politiet vil følge opp slike saker så godt det lar seg gjøre, forteller politiadvokat Svein Folkestad.

Foto: Roald Marker / nrk

– Her har vi navn, adresse og til og med et vitneutsagn som har sett en bil som tilhører samme person.

– Hva slag straff kan det være snakk om?

– Dersom man har kastet fra seg mengder som dette, kan det gi en bot på 10 000.

– Kjenner du til lignende dommer?

– Vi har ennå ikke fått noen dømt for å kaste fra seg søppel på miljøstasjoner, men det er flere lignende saker der folk har kastet søppel i naturen. Enten har de fått en bot i retten eller så har de godtatt et forelegg, noen helt opp i 10 000 kr.

Folkestad forteller at politiet kommer til å følge opp slike saker i fremtiden når han får høre at Skien kommune konsekvent vil gå til anmeldelse.

Ja, det vil vi gjøre. Og særlig dersom bevisene er like gode som i denne saken.

Miljøstasjon Skien

Miljøstasjonen utenfor Lietorvet i Skien er slik kommunen vil at publikum skal finne dem. Her er alt i sin skjønneste orden.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.