NRK Meny
Normal

Tilsyn vurderer telemarkslege

Legen skal ha utført mangelfull oppfølging av pasienter og ført journaler som ikke er tilfredstillende.

 

Lege
Foto: Eirill Wiik / Scanpix

Telemarkslegen har blitt klaget inn til Statens Helsetilsyn for mulig brudd på helsepersonelloven.

Helsetilsynet har gitt legen tre ukers frist til å svare på anklagene.

Pasientombud Svein Skaara sier det er helt nødvendig at pasienter kan stole på legen, også når det gjelder føring av journaler og registrering av opplysninger.

 

Halvparten mangelfullt

I et brev til legen peker Helsetilsynet på at han ikke har fulgt opp pasientenes behandlig godt nok, ikke fulgt retningslinjer i forhold til medisinering, eller begrunnet diagnoser. I tillegg reagerer helsetilsynet på mangelfull journalføring.

Helsetilsynet har gått igjennom 20 pasientjournaler og setter spørsmålstegn ved minst ti av dem.

Utradisjonell behandling

I brevet til legen er det beskrevet følgende:

"Pasienten har hatt omfattende mageplager i ca et halvt år uten å ha blitt undersøkt, hverken klinisk eller med supplerende undersøkelser. Det synes ikke å foreligge noen behandlingsplan eller systematisk oppfølging av den medikamentelle behandlingen."

Legen skal også ha gitt pasienten hva han kaller en "vitamin-cocktail'. Det skal ha skjedd i legens hjem, uten at han tok betaling. Dette begrunner han i journalen med "sin intensivmedisinske erfaring og virksomhet i akuttmedisin.

Kan ha brutt loven

Statens helsetilsyn vil nå vurdere om legen har brutt Helsepersonelloven hvor det blant annet heter:

"Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig." og "Journalen skal føres i samsvar med god yrkesskikk og skal inneholde relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen (...) Journalen skal være lett å forstå for annet kvalifisert helsepersonell. Det skal fremgå hvem som har ført opplysningene i journalen."

Legen har fått tre uker på seg til å svare Helsetilsynet.

 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.