NRK Meny
Normal

– Mamma er full og jeg er skamfull

PORSGRUNN (NRK): – Lag et teaterstykke om å være barn og ha en forelder som drikker for mye alkohol. Det var bestillingen Teater Avvik fikk. Nå er stykket ferdig og klart for et ungt publikum.

Dette er fortellingen om Rikard, en oppegående gutt som vokser opp med moren sin. Når hun drikker later Rikard som ingenting, det blir han god til. Men klumpen i magen vokser. Når moren en dag går over streken tar Rikard affære. Etter det blir ingenting som før.
”Meg og mamma” er en usminket fortelling som med vidd og humor tar for seg den etterhvert trøblete hverdagen til en mor og hennes tenåringssønn. Det handler om å vokse opp, om erkjennelse og om skam. Det handler om alkoholens makt og avmakt. Om kjærligheten mellom mor og sønn. Og om å være totalt hekta på The Rolling Stones.

– Jeg har svart belte i «morra-venting», sier Rikard i stykket «Meg og mamma». Da går det raskt å runde noen dataspill å fyre løs.

– Det er et stykke om de mange «usynlige», sier skuespiller Tobias Vik.

På scenen står han alene. Han er «Rikard» som forteller historien om å vokse opp. Om kjærligheten mellom mor og sønn, men også om alkoholens makt over mammaen hans.

Lars Vik

– Jeg håper at voksne som ser stykket tenker seg om neste gang de tar det siste glasset. At de går gjennom sine egne alkoholvaner med et litt kritisk blikk. Det har mange godt av, sier Lars Vik.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Mamma er full og jeg er skamfull, sier «Rikard» i teaterstykket «Meg og mamma – en flaskepanters bekjennelser»

Gjør sterkt inntrykk

– Dette er min mest krevende rolle noen gang, men en fin utfordring, sier skuespilleren.

Teater Avvik håper de kan komme rundt på skoler for å vise forestillingen. Det hører også med et pedagogisk opplegg som kan brukes etter at elevene har sett forestillingen.

Når løgnen punkterer er det bare sannheten igjen.

«Rikard» / Teaterstykket «Meg og mamma»

– Det er fint for dem som har egne opplevelser rundt tema å se stykket. Det å oppleve at en ikke er alene og at det hjelper å snakke med noen er en god ting, sier manusforfatter og regissør Lars Vik.

For dem var det viktig å ikke lage en helsvart historie, men en fortelling som også inneholder humor og ikke minst håp.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dette er fortellingen om Rikard, en oppegående gutt som vokser opp med moren sin. Når hun drikker later Rikard som ingenting, det blir han god til. Men klumpen i magen vokser. Når moren en dag går over streken tar Rikard affære. Etter det blir ingenting som før.
”Meg og mamma” er en usminket fortelling som med vidd og humor tar for seg den etterhvert trøblete hverdagen til en mor og hennes tenåringssønn. Det handler om å vokse opp, om erkjennelse og om skam. Det handler om alkoholens makt og avmakt. Om kjærligheten mellom mor og sønn. Og om å være totalt hekta på The Rolling Stones. Det er Teater Avvik med Tobias Vik og Lars Vik som står bak forestillingen

SE VIDEO: Teaterstykket handler på mange måter om kjærlighet. Det gjør inntrykk.

I salen sitter elever fra Tveten ungdomsskole. Historien som leveres fra scenen gjør sterkt inntrykk.

– Jeg ville prøvd å hjelpe og ville ha sagt ifra til noen voksne som jobber med ungdom, sier Silje Tengs.

– Vi er veldig fornøyd

Forestillingen er støttet av KoRus-Sør, Borgestadklinikken, Porsgrunn kommune og

Hilde Evensen Holm, informasjonsrådgiver ved Borgestadklinikken i Skien

– Vi ønsker at forestillingen skaper mer åpenhet om en problematikk som er ganske skambelagt, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Evensen Holm ved KoRus- Sør.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Fond for utøvende kunstnere.

– Vi vet at alkoholisme er i de beste familier. Det er viktig å fjerne tabuer så folk snakker sammen og får hjelp, sier skuespilleren.

Teater Avvik ønsker å spille stykket både for ungdom og deres foreldre.

– Jeg håper at voksne som ser stykket tenker seg om neste gang de tar det siste glasset. At de går gjennom sine egne alkoholvaner med et litt kritisk blikk. Det har mange godt av, sier Lars Vik.

Ved Kompetansesenter Rus region Sør er det fornøyd med bestillingsverket.

– Teater Avvik får med seg mange nyanser i historien om «Rikard». Vi ønsker at forestillingen skaper mer åpenhet om en problematikk som er ganske skambelagt, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Evensen Holm ved KoRus- Sør.

 • Veldig glatt

  Politiet har fått meldinger om at det skal være svært glatt på flere sideveier. Flere melder om mindre trafikkuhell og om kjøretøy som står fast.

  Glatte veier
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • Kjørt til sjekk etter ulykke

  To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.

 • Advarer mot tilbud

  Ikke alle Black Friday-tilbudene denne uka er så gode som de ser ut til å være. Nå advarer Forbrukerrådet folk mot å bli lurt. – Sjekk på nettet for å finne riktig førpris før du slår til, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.