NRK Meny
Normal

SMS hjem når ”gullungen” skulker

Hvis ungene dine skulker en eller flere timer på skolen får du raskt en SMS-beskjed fra rektor.

sms
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Dette kan bli framtida, dersom fylkespolitikerne i Telemark følger forslaget fra lederen i Notodden Fremskrittsparti, Nils Bjørnflaten.

SE VIDEO: SMS varsler om skulking

LES OGSÅ: Suksess i Sverige

Nils Bjørnflaten

Leder i Notodden Fremskrittsparti Nils Bjørnflaten ønsker mer kustus i skolen.

Foto: Telemark FrP

Tomme pulter

Bakgrunnen for forslaget er fraværsstatistikkene ved de videregående skolene. De viser et økende fravær. Spesielt på yrkesfaglige linjer er det et stort problem med elever som skulker skoletimer.

– Det står for mange pulter tomme i den videregående skolen. Det sier lederen i Notodden Fremskrittsparti Nils Bjørnflaten som ønsker mer kustus tilbake i skolen.

Systemet er prøvd i praksis flere steder i Sverige, og med godt resultat. Gøteborg var først ute. Der får alle foreldre med barn under 18 år i den videregående skolen SMS dersom barna skulker.

Fravær på over 30 prosent

Ved Notodden videregående skole viser fraværsstatistikken de siste 4 åra at elevene på allmenlinjene skulker minst. Her er timesfraværet på under tre prosent. I enkelte yrkesfag er det et timesfravær på mer enn 30 prosent.

Rektor Tomm Svarstad sier at skoleledelsen lenge har jobbet med tiltak mot skulking. Elever som er mye borte blir kalt inn til samtale med kontaktlæreren. Rektor Tomm Svarstad er bekymret over utviklingen, og støtter sms-forslaget.

– Hvis vi klarer å trekke forendrene med når elevene begynner å få mye fravær, så vil det hjelpe oss til å få gjort noe med statistikken, sier Svarstad.

Elevene på Notodden synes det er greit at skulking og fravær blir notert i boka til læreren. Men de liker dårlig forslaget om at foreldrene skal varsles med SMS dersom de skulker.

(NB:Artikkelen fortsetter under bildet)

Tomt klasserom

Skrivepultene står ofte tomme, når ungene dine skulker. Nå vil politikere i Telemark få en slutt på det.

Foto: NRK

Bør også innføres på ungdomsskoler

FrP-lederen på Notodden vil nå be fylkespolitikerne gå inn for SMS-varsling i alle videregående skoler. Han ønsker egentlig at ordningen innføres allerede i ungdomsskolen. For det er her grunnlaget legges for seinere skulking, og videre til at eleven kanskje hopper av fra skolen.

Såkalt drop-out er et økende problem i flere miljøer.

– Kan vi komme inn i en tidlig fase, kan vi kanskje greie å forhindre at elever hopper av fra skolen, sier rektor Tomm Svarstad.

 • En tatt for cannabis-dyrking

  En mann er varetektsfengsla i fire uker sikta for produksjon av cannabis i Vrådal. Det var teknisk og taktisk arbeid, samt tips fra publikum som førte til pågripelsen, sier lensmann i Kviteseid, Bjørn Håvard Olsen. Politiet fant flere hundre cannabisplanter i et industribygg i Vrådal i januar.

 • Seier til Odd over Jerv

  En treningskamp i fotball mellom Odd og 1.-divisjonslaget Jerv endte med 2 – 0-seier til Odd i ettermiddag. Målene blei scora av Elba Rashani og Martin Broberg.

 • Kåss ikke overraska over Bellona

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn hevder Bellona opptrer som representant for oppdragsgiveren Noah ved å mene at Brevik er det beste stedet for et avfallsdeponi for farlig avfall. Bellona foreslår at staten også overtar rettighetene til bruken og drifta av gruvene i Brevik, skriver Porsgrunns Dagblad.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Bolkesjø tapte mot staten

  Eierne av Bolkesjø hotell får ikke dekket vaktkostnader og et påstått framtidig tap på over 13 millioner kroner fra UDI, melder Varden. UDI har allerede betalt 13,2 millioner kroner for asylmottaket som aldri blei åpna. Oslo tingrett viser til at eiernes plan uansett var å rive bygget.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK