NRK Meny
Normal

Skøyteis og klimaendringer

Stig Bolme får ikke gjort det han pleier. Slikt blir han irritert av. Les og hør ukens fredagsskrå her.

Stig Bolme
Foto: NRK

Det er banna bein, før jul fikk jeg et julekort. Det var fra en litt eldre slekting, en fra den såkalte 68er generasjonen. Han skreiv at det var god grunn til å glede seg.

Ikke bare hadde hans generasjon fått oppleve oppgangstidene etter krigen, de hadde også fått med seg ungdomsopprøret på 60 tallet, og oppgangen i inflasjonen som spiste opp låna deres. Og nå fikk de forsyne meg også den globale oppvarminga av kloden. God jul!

Ja, Takk skarru ha! For meg betyr varmegradene nemlig at jeg ikke kan sprøyte skøytebanen som jeg pleier. Det blir første gang siden.... tja når var det igjen a, i hvert fall lenge siden, at det ikke blir skøyteis på Grønlibanen i Porsgrunn.

Nå begynner forskerne og alle politikerne (bortsett fra Kåre Fostervold i Frp da) å bli enige også, det er vi, menneskene på kloden som har skylda for at kuldegradene er vekke.

Synderne

Petrokjemiindustrien i Nedre Telemark er blant de verste. Den slipper ut over en halv million tonn med klimagassen co 2 hvert år. Det er altså et av de største utslippa i Norge, men vi hører lite om det. Det vi hører er at denne industrien på død og liv må leve videre, og helst med staten som eier.

Jeg har hørt at vi det går an å bli sjuk av mørke og regn og dårlig vær. Det kan slå seg på magen. Mavesår og det som verre er, og får du det, da kan du havne på mage og tarmavdelinga ved Sjukehuset Telemark i Skien. Og der kan det hende at du får plass på et rom, eller et bøttekott, eller en korridor. Den gamle sjømannen Johnny Tinderholt havner på korridoren hver gang han, aldri hatt rom fortalte han til Telemarksendinga i går. Men som han sa på radioen, - det går det å. Klart det gjør det, når alternativet er å ligge hjemme uten å få behandling.

Men er du idrettsstjerne da får du behandling brennfort.

Du har hørt om han temmelig tørste fotballspilleren som blei sjuk mens han var på banen, eller skada som det heter. Så ropte de da fra benken, -trenge'ru doktor? - Ja, men den må være liten.

Trenger doktor

Men på Falkum der trenger de garantert doktor til å ta en liten mental undersøkelse. De skal legge kunstgrass på den nye banen. For det er jo grønt, og holder seg hele året som de sier. Ja, men for svarte, det spirer jo og gror midt i januar helt til fjells. Jeg har hørt om folk som lurer på å bygge om snøfreseren til grassklipper. Plenen min hjemme er grønnere nå enn den har vært i hele år. Ja, ja mose er plen det også.

Dessuten på Falkum er det jo ikke så viktig det som skjer ute på matta, nei nei nei, det er i VIP losjene det kommer til å gå for seg. Nå skal det bli mange flere slike VIP-losjer på den nye Skagerak Arena. Der skal de sitte da vøttø: Hallgeir Skogen, Tor Johansen, Bård Tufte Johansen og Rolf Erling Andersen. Ja, han må jo få noe igjen for innsatsen for den nye stadion han også. Noen slintrer indrefilet, og litt godt i glasset som det heter. Det fortjener vel skienspolitikerne som sørger for vekst og nye prosjekter i byen.

Men det skjer jo større ting også. I går velta en søplebil en plass i Lunde, og reaksjonen fra Ulefoss kom raskt, - Politiet må rykke ut å få sikre bilen , før den bli rana!

Og apropos rana, noen har helt åpenbart rana vinteren fra vårs. Er det mulig å melde de til politiet eller? Hæ??