NRK Meny
Normal

Lover mer penger til skolehelsetjenesten

Det vil komme mer penger til skolehelsetjenesten i Telemark neste år, lover Jørund Ruud i fylkeskommunen. Utspillet kommer etter at elever ved Skien videregående skole har etterlyst en bedre helsetjeneste.

Jørund Ruud.

Jørund Ruud, leder for hovedutvalget for kompetanse i Telemark fylkeskommune, lover mer penger til skolehelsetjenesten.

Foto: Gisle Espeland / NRK

Elevene på videregående har varslet at de i ettermiddag vil holde en markering utenfor fylkeshuset med krav om en styrket skolehelsetjeneste.

– Elever både i ungdomsskolen og videregående sier at dårlig helsesøstertjeneste er et problem, så dette bør tas tak i, sier leder av Telemark ungdomsråd, Olaf Zielinski.

Lover mer penger

Jørund Ruud, leder av hovedutvalget for kompetanse i Telemark fylkeskommune, har forståelse for at elevene ønsker seg et bedre tilbud. Ruud sier fylkeskommunen gjennom flere år har jobbet med å styrke skolehelsetjenesten i fylket.

– Hvert år har vi foreslått mer penger til skolehelsetjenesten, og det gjør vi også for neste år. Det kommer altså mer penger til en bedre skolehelsetjeneste, lover Ruud.

LES OGSÅ:

Ønsker et utvidet tilbud

Elevene NRK har snakket med ønsker at helsesøster skal bli mer tilgjengelig for elevene og være på skolen mer enn to dager i uka. Men det kan ikke Ruud love.

– At de skal være der i større grad, kan ikke jeg si. Det er kommunen som ansetter helsesøstrene og som bestemmer hvor mange helsesøstre de skal ha. Det vi i fylkeskommunen gjør, er at vi setter av noen ekstra midler for å prøve å få til et bedre samarbeid slik at skolehelsetjenesten blir bedre.

– Hva slags ansvar føler dere i fylkeskommunen at dere har når det kommer til elevenes fysiske og psykiske helse?

Veldig stort. For eksempel er rusmisbruk og mobbing høyt oppe på den politiske dagsorden hvert eneste år i Telemark fylkesting.

Skal få hjelp

Ruud presiserer at unge skal føle at de får den hjelpen de trenger. Hvis de er misfornøyd med tilbudet, er ikke det bra, understreker han.

– Det er jeg ikke fornøyd med. Vi ønsker at skolehelsetjenesten skal være et lavterskeltilbud. Helsesøster må være på skolen såpass ofte slik at det føles naturlig for elevene å ta kontakt, sier Ruud.

 • Trafikkulykke i Skien

  Det har vært en trafikkulykke hvor fire personer er involvert på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien. Skadeomfanget er ukjent, men nødetatene er på stedet, melder politiet.

 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.