NRK Meny
Normal

Sjekk de monstersoppene!

Jorunn Martila trodde ikke sine egne øyne da hun fikk øye på dem.

Kjempesopp funnet i Bostrak

Jorunn Martila har lagt en femkroning på en av soppene for å sammenligne størrelsen. Hun vet ikke hva slags sopp dette er. Vet du?

Foto: Jorunn Martila

– Den var jo enorm, jeg trodde nesten ikke det var sant, sier hun.

Jorunn Martila fra Ulefoss var på vei til hytta i Treungen i Telemark da hun måtte stoppe for å fylle diesel på bilen, og stoppet ved Esso-stasjonen på Bostrak i Drangedal.

– Da jeg sto der og fylte diesel fikk jeg plutselig øye på disse store soppene i rabatten mellom veien og bensinstasjonen. Jeg måtte jo bare bort å se på dem, for de var helt fantastiske, sier Martila.

Vet du hva slags sopp dette kan være? Diskuter nederst i artikkelen.

La en femmer på soppen

Arnfinn Ekmann

Arnfinn Ekmann pukker ofte sopp, og er med på å kontrollere sopp andre har plukket. Han sier det er uvanlig at sopp blir så store som dem Jorunn Martila har funnet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hun sier hun ikke hadde noe å måle soppene med, men la en femkrone oppå den ene av soppene for å sammenligne størrelsen.

– De må ha vært rundt 40 centimeter i diameter, men jeg aner jo ikke hva slags sopp dette er da, ler hun.

Martila sier hun aldri har sett større sopp tidligere.

– Nei, dette tar kaka. De var jo imponerende, sier hun.

– Uvanlig at sopper blir så store

Soppekspert Arnfinn Ekmann har fått tilsendt bildet av soppene, men sier det er vanskelig å se hva slags type sopp dette er. Men at de er store, er han ikke i tvil om.

– Det er jo ikke veldig vanlig at sopper blir så veldig store, ikke så store som disse. Det er faktisk litt uvanlig, sier Ekmann.

Han sier det er noen sopper som er kjent for størrelsen, men de kjenner man lett igjen.

– Vi har flere sopper som kan bli store, som Kjempesløresopp, Kjemperøyksopp og Kjempetraktmusseron, men det er ingen av dem tror jeg, sier han.