NRK Meny
Normal

Sjåfør hoppet ut – nå må vogntoget løftes opp

30 tonn med ødelagt lastebil må løftes opp nesten hundre meter.

Lastebilulykke i Tokke

KNUST FØRERHUS: Vogntoget fikk førerhuset sitt totalskadd etter å ha rast ned skrenten. Nå skal det nesten 30 tonn tunge vogntoget opp igjen.

Foto: Jav Ove Tjønn / Privat

– Det er klart når 30 tonn skal dras nesten hundre meter opp til veien, over stokk og stein, så blir det en kjempejobb, det sier Daglig leder Dag Lie i Vinje bilberging.

Han er en av dem som skal ta den tunge jobben med å få vogntoget opp igjen fra skråningen etter ulykken.

Lastebilulykke

Det kan ta opptil flere dager å få vogntoget opp denne bratte skrenten.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Bakgrunnen for at vogntoget ligger totalskadd 100 meter ned i skråningen, er at en bulgarsk lastebilsjåfør mistet kontroll over lastebilen i en sving. Lastebilen mistet grepet på glatta og hadde retning mot kanten av stupet før den traff et tre. Treet bremset farten slik at sjåføren slik at han akkurat klarte å kaste seg ut som en stuntmann, før vogntoget forsvant utenfor skråningen.

Kjempe jobb å få den opp

– Vi må bruke to biler med en trekkraft på 30 tonn for å få den opp, sier Lie.

Han forteller det er mye planlegging og forhåndsarbeid som skal til for å få vogntoget opp.

– Vi har tatt ut alt drivstoffet og all lasten, slik at det blitt litt lettere. Samtidig så minimerer det risikoen for at naturen skal ta noe skade når vi skal få den opp.

Han vet ikke hvor lang tid det vil ta, men sier at det er et prosjekt som kan ta flere dager.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, men folk må regne med at det tar hvert fall noen dager. Vi starter i morgen klokka 8 på morgenen, og jobber til det bli mørkt. Bilen skal opp uansett, sier Lie bestemt.

I forbindelse med bergingen, må folk som skal kjøre på riksvei 38 mellom Åmot og Dalen i Vinje, regne med at veien vil kunne bli sperret av i perioder.

– Veien kan bli stengt i et par timer om gangen, så folk må beregne ekstra tid hvis de skal bruke den veien, sier Lie.

Treet reddet sjåføren

Ann Elisabeth Dale

Lensmann i Tokke, Ann Elisabeth Dale, sier at sjåføren er heldig som slapp unna uskadd.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Lensmann i Tokke, Ann Elisabeth Dale mener sjåføren kan takke treet for at han kom uskadd fra ulykken.

– Han traff et tre, heldigvis for ham. Da fikk han begrenset farten og kom seg ut.

– Hvor ille kunne dette ha gått?

– Hvis du ser på lastebilen som ligger der nede, så ser det ikke veldig bra ut. Hytta på lastebilen ser helt knust ut, så dette kunne gått skikkelig ille, sier Dale.

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

 • Politiet ber om tips etter overfall

  Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.