NRK Meny
Normal

Signalkreps i Telemark

For første gang er det funnet signalkreps i Norge. Arten er funnet i vann ved Brevik i Porsgrunn.

Direktoratet for naturforvaltning frykter nå for konsekvensene av dette.

Grunnen er at arten sprer krepsepest. Signalkreps (Pasifastacus leniusculus) ble innført fra Nord-Amerika på 1800-tallet, og satt ut i vassdrag en rekke steder i Europa.

Innførselen av arten har vist seg å være en katastrofe for landenes opprinnelige ferskvannskrepsearter.

Har et spesielt ansvar

 

Ferskvannskreps
Foto: Heidi Hansen/Direktoratet for naturforvaltning

Ferskvannskrepsen er oppført både i den internasjonale og den norske "rødelisten" over truede arter. Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på ferskvannskrepsen, ettersom vi er det eneste landet verden som ennå har igjen livskraftige bestander av arten.

 Med signalkrepsen kom også den parasittiske soppsykdommen krepsepest. Mens signalkrepsen er motstandsdyktig mot sykdommen den selv er bærer av, er den europeiske krepsen fullstendig forsvarsløs, skriver dirnat.no. Utsetting av signalkreps er strengt forbudt og regnes som miljøkriminalitet.

Funnet i Brevik blir betegnet som bekymringsfullt fordi det er det første funnet av signalkreps i Norge. Og det er langt unna grenseområdene som til nå har vært rammet av krepsepest.

 

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.

 • Skremmende

  Vitner til ransforsøket på urmaker Saastad synes det er skremmende at noen forsøker seg på ran midt på lyse dagen. Sten Thorstensen, sier til NRK at han ble sint, og at han og to andre tok opp jakten, men at ranerne kom seg unna i en fluktbil.

  Forsøk på ran med øks urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK