NRK Meny
Normal

Signalkreps har krepsepest

Signalkrepsen som er funnet i Dammane ved Brevik i Porsgrunn, er bærere av den smittsomme krepsepesten.

Signalkreps funnet
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Det viser prøver som ble klare fra Mattilsynet mandag.

Krepsepesten tar livet av den naturlige krepsebestanden.

Signalkrepsen er ulovlig satt ut i Dammane.  

Seniorinspektør i Mattilsynet i Telemark, Leif Nicolaysen, sier at mattilsynet og fylkesmannens miljøavdeling sammen må bli enige om hvordan krepsen skal håndteres videre.

Sannsynligvis vil det bli restriksjoner på bruken av vannene der signalkrepsen er påvist.

- Meld fra

Signalkreps måles
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Signalkrepsens kjennetegn er de lyse feltene på klørne. Den norske edelkrepsen har noen klassiske pigger rett bak hodeskallen. Disse piggene har ikke signalkrepsen.

- Når man ser de lyse flekkene bør det gå et lite varsko. Ser man det bør man melde fra til fylkesmannens miljøvernavdeling, sier forskerne. De mindre individene er det ikke like lett å se det på, sier Stein Ivar Johnsen, forsker ved NINA. 

Farlig for norsk kreps 

Signalkrepsen er av nordamerikansk art, og er farlig for all norsk kreps fordi den er bærer av krepsepest. Krepsepesten er en eggsporesopp som parasitterer på ferskvannskreps. De nordamerikanske artene er bærere av denne pesten, men de er motstandsdyktige, så de dør ikke av den.

- Den norske krepsen er derimot ikke motstandsdyktig, og får man denne krepsepesten i et vassdrag, kan hele bestanden på bli utrydda på utrolig kort tid, sier Johnsen.

Signalkreps for første gang i Norge

Inntil for få dager siden så trodde man at det bare var Estland og Norge som kun hadde de opprinnelige krepseartene. Nå har man altså funnet signalkreps i Norge for første gang. Det er ikke påvist ulovlig signalkreps i andre vann i Brevik og Bamble.

Vil utrydde signalkreps

- Man bør iverksette noen tiltak for å få denne krepsen bort. Vi har et internasjonalt ansvar for å bevare den norske edelkrepsen, sier Johnsen. Vi ønsker ikke å ha inn signalkreps i norske vassdrag, sier forskeren.

En mulighet kan være at man må tappe alle dammene i det området som man har funnet signalkreps. Da vil det være lettere å komme inn med gift, eller at krepsen fryser til vinteren.

- Det er drastiske tiltak, men det vil være enda mer drastisk om krepsen ble spredd videre til andre vann i Norge, sier Stein Ivar Johnsen, forsker ved NINA.