Hopp til innhold

Robot tar prostatakreft

En ny robot fjerner prostatakreft hos menn gjennom seks små hull.

Prostata Sjukehuset Telemark
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Sjukehuset Telemark i Porsgrunn har startet et helt nytt behandlingstilbud for pasienter med prostata-kreft. Porsgrunn er det andre sjukehuset i Norge som har tatt i bruk en operasjonsrobot.

Med en investering på 16 millioner kroner har kirurgene fått et verktøy som gir  færre bivirkninger for pasientene.

Lager små kikkehull

Til nå er det bare Radiumhospitalet i Oslo som har hatt dette utstyret. Der har legene brukt operasjonsroboten i drøyt to år, og så langt har de bare gode erfaringer.

Som ved andre "kikkehullsoperasjoner", så blir det mindre hull i kroppen, og dermed mindre smerter for pasientene etterpå. De får kortere liggetid på sykehuset og kortere rehabilitering.

Den nye operasjonsroboten som har kostet sykehuset Telemark 16 millioner kroner, har fire armer som blir koplet til pasienten. Den er fjernstyrt fra en dataterminal.

 

Prostata Sjukehuset Telemark

Robotenarmene fjerne prostatakreften gjennom seks små hull.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Kirurgen sitter ved datamaskin

Det betyr at kirurgen ikke lenger står ved siden av pasienten, men sitter ved en dataterminal noen meter fra operasjonsbordet. Her ser han inn i en skjerm med tredimensjonale bilder. Alle bevegelser på roboten blir styrt med hendler og pedaler.

Maskinen har et system med ledd og utveksling, slik at det ikke blir store reaksjoner inne i kroppen på pasienten, dersom legen skulle skjelve på handa under operasjonen.

Alt som skjer inne i kroppen, blir vist på dataskjermene ved hjelp av etlite dobbelt-kamera. Nesten som et insekthode inne i bukhulen på pasienten.

Ventelister for operasjon

Prostatakreft er en økende kreftform, og er i dag den kreftformen som tar livet av flest menn. De fleste pasientene er i 60-70 års alderen.

De siste åra har det blitt foretatt nærmere 500prostataoperasjoner i Norge. For å bedre tilbudet skal Radiumhospitalet og Sjukehuset Telemark i Porsgrunn dele den nasjonale ventelista i to.

Det betyr omkring 150 prostataoperasjoner årlig ved hvert av sykehusene. Resten av pasientene blir opererert ved andre sjukehus i landet, med konvensjonelle metoder.

Seks hull i kroppen

Seksjonsleder Børre Olsen ved Urologisk seksjon på Sjukehuset Telemark er glad for at sjukehusledelsen har valgt å investere i den nye operasjonsroboten.

- Dette bringer sjukehuset i Porsgrunn helt i teten her i landet for denne typen operasjoner. Vi har store utfordringer og vi håper å hjelpe flere pasienter. På sikt håper vi at det nye utstyret skal redusere bivirkningene ved denne typen operasjoner som urinlekkasjer og ereksjonssvikt, sier Børre Olsen.

Også det kosmetiske kan bety mye for mange menn.

Etter operasjonen har de seks små hull i kroppen, i motsetning til konvensjonelle prostataoperasjoner da pasienten sendes ut fra operasjonssalen med et langt arr på magen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark