NRK Meny
Normal

Miljødirektoratet anmelder RHI

Bedriften leverte farlig avfall til deponier uten tillatelse. Den er også anmeldt for ulovlig eksport av avfall.

RHI Normag

RHI Normag på Herøya i Porsgrunn produserer ulike typer magnesiumoksid.

Foto: Roald Marker / NRK

Det var en tidligere ansatt ved RHI Normag i Porsgrunn som tipset politiet om håndteringen av farlig avfall på bedriften.

– Det er et alvorlig brudd på miljøregelverket å levere farlig avfall til deponier som ikke har tillatelse fra forurensningsmyndighetene, skriver direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Hun skriver videre at lovbrudd ved avfallshåndtering er den største trusselen innenfor forurensningskriminalitet.

RHI Normag skal ha levert farlig avfall til to deponier som ikke har tillatelse til å ta imot dette.

– Den ulovlig håndteringen av farlig avfall ser ut til å være satt i system, mener Hambro.

Smelteovn på RHI

Magnesiumoksid blir smeltet i store ovner. Smeltepunktet er 2642 grader.

Foto: Roald Marker / NRK
– Verdens største

I januar ble fire personer knyttet til bedriften siktet for grov korrupsjon. Tre av de siktede er ansatte eller tidligere ansatte i RHI. Den fjerde er ansatt i et annet selskap som gjorde forretninger sammen med RHI.

RHI Normag smelter magnesiumoksid i store smelteovner. Det er 120 ansatte ved fabrikken i Porsgrunn. Ledelsen uttalte at anlegget var verdens største i sitt slag da den åpnet i november 2012.

Smeltet og krystallisert magnesiumoksid blir solgt til aktører innen landbruk, dyrefôr, papirindustri, kullkraftverk og kjemisk industri.

Les også:

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.