NRK Meny
Normal

Punkterer gåseegg

Nå vil kommunen kvitte seg med enda flere fugler.

Kanadagås
Foto: ROB FOUNTAIN / AP

Kanadagåsa har i flere år vært et stort problem i Skien. Tidligere har gjessene blitt skutt på i forsøk på å skremme bestanden, men uten hell. En løsning som har vist seg å fungere, er å punktere eggene.

Stikker tidlig

Kanadagåsa er en upopulær fugl selv om den ble hentet til Norge på 1930-tallet som en opplevelsesressurs. Den griser til friarealer og skremmer gjester fra badestrendene. Nå vil Skien kommune og landbruksrådgiver Trond Indrebø utvide områdene de kan punktere eggene i.

- Det er fordi det har vært litt klager, sier Indrebø.

Han forteller at de prøver å stikke så tidlig som mulig, for å unngå å stikke i de eggene som er på vei til å bli en gåsunge.

- Vi vet sånn omtrent når de legger egg, så vi slutter å stikke i begynnelsen av mai, sier han.

- Uønsket art

De lar ett egg ligge igjen i reiret for å unngå at gjessene lager reir på nytt.

Det kan virke brutalt å stikke hull på eggene, men Indrebø forteller at punkteringen skjer på en human måte og at de ikke har fått motreaksjoner fra dyrevernsorganisasjoner.

- Nei, tvert i mot. I hvertfall har ornitologisk forening vært positive til dette. Kanadagåsa er en innført og uønsket art, som vi ikke vil ha for mange av, sier han.

Les også: Ny jakt på kanadagjess

 • Evakuerer sauene

  Det er ikke bare trærne som bukker under for snømengdene. Sauebonde Bjørn Gurholt har evakuert dyra fordi taket på sauefjøset er i ferd med å gi etter.

  Sauebonde Bjørn Gurholt evakuerer dyra fordi taket på sauefjøset er i ferd med å gi etter. 
 • Nyheter 20.55

  Her ser du tirsdagens 20.55-sending. Kveldens siste sending kan du få med deg like før Kveldsnytt.

  Distriktsnyheter fra Buskerud, Telemark og Vestfold
 • Rydder strømlinjer i Siljan

  Skagerak Energi kommer til å «sprenge» trær som har falt over linjen. Dette vil forårsake kraftige smell. Arbeidet foregår fra Siljan sentrum mot Moholt jernverk omtrent fram til midnatt, melder politiet i Telemark.