NRK Meny
Normal

Punkterer gåseegg

Nå vil kommunen kvitte seg med enda flere fugler.

Kanadagås
Foto: ROB FOUNTAIN / AP

Kanadagåsa har i flere år vært et stort problem i Skien. Tidligere har gjessene blitt skutt på i forsøk på å skremme bestanden, men uten hell. En løsning som har vist seg å fungere, er å punktere eggene.

Stikker tidlig

Kanadagåsa er en upopulær fugl selv om den ble hentet til Norge på 1930-tallet som en opplevelsesressurs. Den griser til friarealer og skremmer gjester fra badestrendene. Nå vil Skien kommune og landbruksrådgiver Trond Indrebø utvide områdene de kan punktere eggene i.

- Det er fordi det har vært litt klager, sier Indrebø.

Han forteller at de prøver å stikke så tidlig som mulig, for å unngå å stikke i de eggene som er på vei til å bli en gåsunge.

- Vi vet sånn omtrent når de legger egg, så vi slutter å stikke i begynnelsen av mai, sier han.

- Uønsket art

De lar ett egg ligge igjen i reiret for å unngå at gjessene lager reir på nytt.

Det kan virke brutalt å stikke hull på eggene, men Indrebø forteller at punkteringen skjer på en human måte og at de ikke har fått motreaksjoner fra dyrevernsorganisasjoner.

- Nei, tvert i mot. I hvertfall har ornitologisk forening vært positive til dette. Kanadagåsa er en innført og uønsket art, som vi ikke vil ha for mange av, sier han.

Les også: Ny jakt på kanadagjess

 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Åpner for grågås-jakt

  Grunneiere på Jomfruland har fått ekstraordinær fellingstillatelse på Grågås til og med 8 april. Grågåsa spiser opp vinterforet som ligger ute, og er også upopulær blant hytteeiere fordi den skitner til området.

  Grågås
  Foto: Åsmund Asphaug