NRK Meny
Normal

Premiereklar Mari

Denne helga er det klart for Marispelet for femte år på rad.

Marispelet
Foto: Dag Jenssen

Musikk og latter høres lang vei. En gruppe glade entusiaster gjør seg klare for årets Marispel. På Rjukan i Tinn, med Rjukanfossen som rekvisitt og Gaustadtoppen som bakteppe, vekkes Mari til live for femte gang.

Hør: Marispelet 2009

Gleder seg til premieren

Linnea Dale

Linnea Dale.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK
Ingvild Lien

Ingvild Lien.

Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

I en gammel lagerbygning, nå kjent som Marilageret, henger kostymene - hyllemeter på hyllemeter med forseggjorte plagg som tar skuespillerne tilbake til 1800-tallet.

Rundt 150 mennesker bidrar til årets produksjon, på den ene eller den andre måten, og torsdag kveld skal alt være klart.

- Jeg gleder meg til premieren, og det er flott å kunne ta del i noe slikt som Marispelet, forteller Linnea Dale fra Tinn. Hun spiller Mari som ung, og har flere jern i ilden for tiden. Hun er nemlig gjestevokalist på en av årets sommerlåter, Donkeyboys "Ambitions".

- Popmusikkens glamour og rollen som naturbarnet Mari skaper en stor kontrast, sier Dale.

- Eierskapsforhold

Mari som voksen spilles av Ingvild Lien. Også hun kommer opprinnelig fra Telemark, i likhet med flesteparten av de øvrige skuespillerne.

- Vi får et eierskapsforhold til stykket og en ekte fellesskapsfølelse av å være en del av en slik produksjon i hjemlige trakter, mener Lien. Mange av skuespillerne bor og jobber i dag i andre deler av landet, men velger å tilbringe sommeren i Telemark med Marispelet.

Dramatiker Veslemøy Haslund baserte stykket på det gamle sagnet om Mari, knyttet til Maristien som slynger seg opp fjellveggen ved Rjukanfossen.

Haslund ville ha større fokus på sterke kvinneskikkelser, forteller den kjente skuespilleren Frøydis Armand. Hun ble hentet inn til stykket av forfatteren selv.

- Veslemøy var en god venninne og blant de sterkeste damene jeg har kjent, sier Armand.

Haslund døde i 2005, men rakk å se den første utgaven av Marispelet. Du har muligheten til å se den foreløpig siste mellom 23. og 26. juli.

 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.

 • Vold mot dørvakt

  En mann ble satt i arresten etter at han var voldelig mot en dørvakt ved et utested i Bø i natt. Mannen ville heller ikke si hva han het, og blir anmeldt for begge forholdene.