NRK Meny
Normal

Premiereklar Mari

Denne helga er det klart for Marispelet for femte år på rad.

Marispelet
Foto: Dag Jenssen

Musikk og latter høres lang vei. En gruppe glade entusiaster gjør seg klare for årets Marispel. På Rjukan i Tinn, med Rjukanfossen som rekvisitt og Gaustadtoppen som bakteppe, vekkes Mari til live for femte gang.

Hør: Marispelet 2009

Gleder seg til premieren

Linnea Dale

Linnea Dale.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK
Ingvild Lien

Ingvild Lien.

Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

I en gammel lagerbygning, nå kjent som Marilageret, henger kostymene - hyllemeter på hyllemeter med forseggjorte plagg som tar skuespillerne tilbake til 1800-tallet.

Rundt 150 mennesker bidrar til årets produksjon, på den ene eller den andre måten, og torsdag kveld skal alt være klart.

- Jeg gleder meg til premieren, og det er flott å kunne ta del i noe slikt som Marispelet, forteller Linnea Dale fra Tinn. Hun spiller Mari som ung, og har flere jern i ilden for tiden. Hun er nemlig gjestevokalist på en av årets sommerlåter, Donkeyboys "Ambitions".

- Popmusikkens glamour og rollen som naturbarnet Mari skaper en stor kontrast, sier Dale.

- Eierskapsforhold

Mari som voksen spilles av Ingvild Lien. Også hun kommer opprinnelig fra Telemark, i likhet med flesteparten av de øvrige skuespillerne.

- Vi får et eierskapsforhold til stykket og en ekte fellesskapsfølelse av å være en del av en slik produksjon i hjemlige trakter, mener Lien. Mange av skuespillerne bor og jobber i dag i andre deler av landet, men velger å tilbringe sommeren i Telemark med Marispelet.

Dramatiker Veslemøy Haslund baserte stykket på det gamle sagnet om Mari, knyttet til Maristien som slynger seg opp fjellveggen ved Rjukanfossen.

Haslund ville ha større fokus på sterke kvinneskikkelser, forteller den kjente skuespilleren Frøydis Armand. Hun ble hentet inn til stykket av forfatteren selv.

- Veslemøy var en god venninne og blant de sterkeste damene jeg har kjent, sier Armand.

Haslund døde i 2005, men rakk å se den første utgaven av Marispelet. Du har muligheten til å se den foreløpig siste mellom 23. og 26. juli.

 • Alvorlig situasjon

  – Det er en alvorlig situasjon hvis det blir regjeringskrise på grunn av en minister på kollisjonskurs med statsministeren i måten man omtaler andre politikere på, sier leder av Telemark KRF, Erik Næs. Næs deltar på KRFs landsstyremøte i dag.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Sperrer veien

  En buss har fått motorhavari og sperrer FV215 ved Svartangen i Siljan. Bussen står midt i veien og stopper annen trafikk fra å passere. Politiet opplyser på Twitter at bilberging er på vei.

 • Flatland til Paris

  I morgen blir Helga Flatland presentert for et fransk publikum. Forfatteren fra Flatdal og tre andre norske forfattere skal delta på et bransjetreff i Paris rettet mot franske forlag. Det er Flatlands siste roman, En moderne familie, som blir presentert på arrangementet.

  Helga Flatland
  Foto: Aschehoug
 • Må lese bruksanvisning

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i går fordi et SOS-signal ble sendt fra ei smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

  Smartklokke med mulighet for nødanrop
  Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK