NRK Meny
Normal

Politisk strid i Drangedal

Drangedalsordfører Karianne Sydtveit Reiten er helt bestemt på at det ikke er plass til henne og Magnus Straume i kommunestyret. Hvis han også blir valgt inn, trekker hun seg. Selv om de begge tilhører Arbeiderpartiet.

Magnus Straume og Karianne Sydtveit Reiten

Karianne Sydtveit Reiten ønsker ikke å stå på samme liste som partifelle Magnus Straume. Straume skjønner ikke hvorfor.

Foto: NRK

Det er nemlig strid i Arbeiderpartiet i Drangedal i Telemark. En strid som har bølget frem og tilbake over flere år, men som har kommet til overflaten i løpet av det siste halve året.

Særlig tydelig har konflikten blitt i nominasjonsprosessen. Karianne Sydtveit Reiten har vært ordfører i tre år, men da hun fikk spørsmål om gjenvalg, stilte hun et ultimatum.

– Dersom jeg skal stille til gjenvalg, må det bli uten at Magnus Straume. Jeg kan ikke være med på fire nye år med konflikter. Det har blitt fremstilt som det bare har vært en personkonflikt mellom Magnus Straume og meg. Det er feil, men jeg vil ikke si mer fordi vi har blitt enig om å holde dette internt i partiet.

Magnus Straume skjønner ikke hva konflikten dreier seg om da NRK spør

– Jeg har flere ganger spurt henne hva dette dreier seg om, men jeg får ikke tak på det. Jeg har spurt ved flere anledninger, men per dags dato har jeg ikke fått noe svar, sier Straume.

Les også:

Stilte ultimatum

Nominasjonskomiteen i Drangedal Arbeiderparti satte opp sitt forslag til kommunevalgslista for 2015. På første plass førte de opp Karianne Sydtveit Reiten. Magnus Straume var strøket, selv om han sto på lista ved forrige valg og har holdt på med politikk i mange år. Komiteen tok altså hensyn til Reitens ønske.

Forslaget fra nominasjonskomiteen ble sendt ut til Arbeiderpartiets arbeiderforeninger i kommunen, slik at de kunne si sin mening. Og da begynte ting å skje. Arne Palerud er leder for Drangedal arbeiderforening, den største i kommunen

– Vi fikk et ultimatum og det var vanskelig, men vi kunne ikke godta en valgliste uten Magnus. Han er en dreven og rutinert politiker og bør være med. Derfor strøk vi Reiten og satte opp Straume. Verre er det egentlig ikke, sier han, men legger til at han er spent på hvordan komiteen ser på forslaget.

– Jeg er spent på om nominasjonskomiteen vil sette opp ei ny liste basert på forslagene fra de fire arbeiderforeningen. Dersom de utelater Magnus Straume fra lista, kommer det et benkeforslag på ham, Om jeg så skal stille det selv, ler Palerud.

Driver kampanje

Grendelaget der Palerud er leder, har altså ikke fulgt nominasjonskomiteens forslag, men satt Straume på topp. Årsaken til det er ifølge Karianne Sydtveit Reiten enkel.

– Det er resultatet av en voldsom kampanje fra motparten min. Jeg har ikke drevet noen kampanje og jeg har heller ikke lyst til det, sier hun.

– Hva så?, spør Magnus Straume da han blir konfrontert med Reitens utsagn om at han driver en kampanje.

– Jeg jobber for mitt syn og ser ikke noe galt i det. Jeg ønsker å fortsette med politikk og for å kunne det, må jeg stå på en liste. Når jeg ble utelatt, var det flere som reagerte og oppfordret meg til å fortsette.

Resultatet er at flere har engasjert seg og meldt seg inn i Arbeiderpartiet. Straume hevder at partiet har fått 50 nye medlemmer.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Karianne Sydtveit Reiten.

Ordfører i Drangedal, Karianne Sydtveit Reiten vil ikke utdype hva konflikten med Magnus Straume går ut på.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Lei konflikter

NRK har bedt Karianne Sydtveit Reiten utdype konflikten, men hun viser til hva partiet er blitt enig om.

– For det første er vi blitt enig om både på kommunalt- og fylkesnivå å holde denne konflikten internt. For det andre er det personer i partiet som har hatt det tøft på grunn av denne konflikten. Derfor kan jeg ikke gå ut og forteller detaljert om hva det dreier seg om uten å dra dem med.

Er ikke dette en konflikt som du som ordfører bør tåle å ta?

– Jeg skjønner poenget, men nå har jeg holdt på i tre år med møter og konflikthåndtering med motparten for å prøve å få til en levelig situasjon i partiet. Det ønsker jeg ikke å fortsette med i fire nye år. Per nå er det ingen signaler som tyder på at motparten innser problemet eller roer dette ned.

Nominasjonsmøtet avgjør

– Jeg føler selv at jeg er rolig og avbalansert. Og nå gjentar jeg dette for n`te gang at skal jeg endre noe, må jeg få vite hva problemet er.

Karianne Sydtveit Reiten føler hun har støtte i partiet og vil ikke trekke seg i kampen om å bli partiets ordførerkandidat i kommunevalget neste år.

– Jeg får henge i stroppen og holde ut sånn at de har en reell mulighet til å stemme for en person de ønsker seg.

Hva om nominasjonsmøtet ender opp med et forslag der både du og Magnus Straume står på lista?

– Det kan ikke jeg være med på. Jeg vil hverken meg selv eller partiet så vondt, svarer hun bestemt.

Magnus Straume tror ikke dette skader Arbeiderpartiet, hverken i Drangedal eller på fylkesplan.

– Det tror jeg ærlig talt ikke. Det viser at det er et engasjement rundt saken. Dessuten er det helt topp med 50 nye medlemmer i partiet.

 • Går for nedleggelse

  Senterpartiet i Hjartdal erkjenner nå at kommunen ikke har råd til å drifte mer enn en grunnskole, men forslår å vente med nedleggelsen til 2020, det skriver Telen. Hjartdal kommune har tidligere vedtatt å legge ned Tuddal og Hjartdal skoler, men først fra 2019 slik at det blir tid til å opprette Montessori skole.

 • Snør tett

  Det snør fra morgenen av langs E18 i Bamble mandag. Vår reporter på stedet melder om tett snødrev og at snøen blir liggende på veien.

  Snø på E18 Bamble
  Foto: Stian Våsjø Simonsen / NRK
 • Ser på løsninger

  Porsgrunn kommune frykter at Trommedalsvegen i Skien vil bli en flaskehals når nye RV36 står ferdig. Fredag var ordfører Robin Kåss i møte med fylkeskommunen og Statens vegvesen han håper at man kan se på billigere løsninger for vegen som kan settes i gang raskt

 • Nytt innbrudd

  Politiet har fått inn melding om nytt innbrudd i Raskenlundveien i Porsgrunn i løpet av helgen. Politiet har reist for å gjøre åstedsundersøkelse.