NRK Meny
Normal

Rødgrønn motstand mot superfjøs

En rødgrønn samling kan stoppe drømmen om bygging av et superfjøs på Søve videregående skole i Nome. Skolen ønsker et fellesfjøs med plass til mer enn 50 melkekyr. Det skal drives i samarbeid med to lokale bønder.

Ku i fjøs
Foto: NRK

Saken ble diskutert av kompetanseutvalget i fylkeskommunen onsdag. Da ble det klart at de rødgrønne har makt til å stoppe superfjøset. Det sier arbeiderpartiets Lise Wiik.

Flere politikere mener at fylkeskommunen går utover vedtaket som ble fattet i fylkestinget før jul i 2005. Wiik mener at et superfjøs minner mer om et kommersielt opplegg enn en allsidig naturbruksskole.

 

 

 Skal berge framtida

- Vi skal ha et pedagogisk tilbud til elever som ønsker å gå på en allsidig naturbruksskole, sier Wiik.

Administrasjonen i fylkeskommunen trekker opp tre alterantiver for fjøsdrifta ved Søve: et stort fellesfjøs med melkerobot og 50 kyr, et rent skolefjøs med 25 kyr og som tredje løsning en bortforpakting av hele fjøsdrifta.

 

ku
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Har ikke bedt om dette

Motstanderne av superfjøset mener disse planene bryter med vedtaket i fylkestinget fjør jul som sier at Søve skal utvikles som skole uten kommersiell satsing.

- Det er ikke et slikt fjøs vi har bedt om, sier Wiik.  Vi er dessuten svært betenkt over en slik sammenblanding av privat og offentlig kapital, en slags delvis privatisering av naturbruksskolen på Søve.

 

Mindretallet, som er den borgerlige blokken i kompetanseutvalget, mener at planene om superfjøs ikke er i strid med fylkeskommunale føringer. Administrasjonen i fylkeskommunen skal nå utrede alle alterantivene videre og en endelig avgjørelse vil komme før sommeren.

Ikke et privat ansvar

Arbeiderpartiet er ikke redd for at et rødgrønt nei til superfjøs på sikt kan undergrave hele det økonomiske framtidsgrunnlaget på Søve.

- Det er de argumentene vi hører. Fro meg blir det helt feil. Det er et fylkeskommunalt ansvar å drive skole, og det må vi klare uten å trekke inn private, slik det legges opp til her, sier Wiik.

 • Flere hører på lokalradio

  I 2017 fikk lokalradioene i Telemark og tre andre fylker mellom 10 og 15 prosent flere lyttere. Samtidig har den totale radiobruken gått ned, og NRK har tapt lyttere i alle regioner.

  DAB-radio
  Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK
 • Advarer mot å fjerne snøen selv

  Advarselen kommer fra Ottar Renholdt i Skagerak Energi. Snø og is har klumpet seg på strømkabler mange steder i fylket, og noen steder har tyngden fått ledningene til å bøye seg helt ned til bakken. Renholdt ber folk heller ringe og melde fra.

  Ligg unna farlige ledninger
  Foto: Eidsiva
 • Truet nabo med kniv

  Politiet har arrestert en mann fra Skien fordi han truet en nabo på Moflata med kniv. Naboen ble ikke skadet, men selvfølgelig svært redd. Operasjonsleder i politiet Vidar Aaltvedt forteller at de rykket ut straks de fikk melding. Da fant de mannen i sin egen leilighet med en kniv i hver hånd. Han er nå tatt hånd om.

 • Brann på Kjølnes ungdomsskole

  Litt over midnatt begynte det å brenne i en konteiner som var plassert utenfor Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn. Brannvesenet fikk kontroll på brannen, men årsaken er ukjent. Det ble ingen skade på noen av bygningene.