– Togruta ble fylt for første gang

Bratsbergbanen ble i dag fylt av barn, voksne, eplekaker og musikk.

Både store og små, unge og gamle møtte opp for å bli med på dagens tur på Bratsbergbanen.

Situasjonen rundt den gamle jernbanelinja er usikker, og hva som skjer når NSBs operatøransvar går ut ved utgangen av 2014 er det foreløpig ingen som vet.

Ikke et tog-sete stod tomt - da NRK inviterte til en litt annerledes tur på Brattsberg-banen i dag. Sammen med den vakre naturen - fikk passasjerene en musikalsk opplevelse.
Det gamle dieseltoget har så vidt stanset på stasjone i Porsgrunn før teamet fra NRK Østafjells er ombord og igang med rigginga. Det er ikke lenge til første punkt på programmet.
Folk strømmer til. Marjit Vinjerui skal holde konsert, og legger ikke skjul på at hun gleder seg. 
Toget er nå helt fullt. Fint vær og live-konsert, har lokket ut også de som vanligvis ikke tar Brattsbergbanen. 
På turen tilbake fra Notodden, bevegde Marjit og bandet seg gjennom toget mens de sang og spilte. Og de klarte å holde seg på beina helt til Porsgrunn

Les også:

Grunnen til usikkerheten er rett og slett at det ikke er nok personer som benytter seg av togruta. Men i dag var vogna fylt til randen av folk.

– Det er faktisk første gang denne ruta er helt full, så det er en god økning akkurat i dag, kommenterte markedssjef i NSB for Vestfoldbanen og Bratsbergbanen, Pål Hansen idet tog forlot perrongen.

Jeg tok denne turen for første gang for 84 år siden, da var jeg nyfødt.

Ivar Roligheten

Mange minner

Flere av passasjerene har et spesielt forhold til togturen mellom Porsgrunn og Notodden.

– Jeg tok denne turen hver dag i flere år, først til skole og så til arbeid. Så her har jeg kjørt både til eksamen og til min første arbeidsdag, forteller Alice Serringsstad.

Vidar Sandstø

Vidar Sandstø var glad for at endelig ble med på togturen.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Jeg tok denne turen for første gang for 84 år siden, da var jeg nyfødt, fortalte en annen av passasjerene Ivar Roligheten.

Noen av passasjerene hadde aldri tatt turen tidligere. Vidar Sandstø fra Ulefoss hadde vært jorda rundt som hvalfisker, men Bratsbergbanen hadde han aldri tatt.

– Det var på tide, og det er jo en flott tur. Så det var moro å bli med, sa Sandstø.

Redd for å falle

Også artisten Marjit Vinjerui fra Gvarv var med på turen. Hun bød på både intimkonsert og hjemmelaget eplekake.

Marjit Vinjerui - Bratsbergbanen

Marjit Vinjerui stilte opp med både kaker og musikk på dagens tur på Bratsbergbanen.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Vi kjører jo forbi Sauherad som er eplekommunen, så da passet det jo godt. Også er det jo så hyggelig at så mange har møtt opp for å bli med, så da er det hyggelig å gjøre litt ekstra stas på dem, sier Vinjerui.

Hun har flere musikalske tog-erfaringer. Karrieren begynte i Akkerhaugens nedlagte togstasjon, og hennes første utenlandskonsert var på et tog i Derby.

– Det er veldig gøy å spille på tog, du kommer veldig tett på publikum. Og det er gøy. Men jeg må ha litt bredere beinstilling så jeg ikke faller.