Hopp til innhold

Nå kommer den elektriske fiskesperren på plass

Elektriske støt skal holde gjedda i Telemarksvassdraget borte.

Fiskesperre, Telemark.

Fiskesperren skal stoppe gjedda. (illustrasjon)

Foto: Fylkesmannen i Telemark

Morten Johannessen.

Morten Johannessen håper fiskesperren vil stoppe gjedda i å spre seg.

I fjor høst ble elvestrekningen mellom Hogga og Kjeldal sluser og øvre del av Skoelva i Telemark, behandlet med giften rotenon for å hindre gjedda i å spre seg vestover i vassdraget. Der kan den true bestanden av storørret og elvemusling.

Nå skal det bygges en elektrisk fiskesperre 180 meter nedenfor Kjeldal sluser for å hindre at nye gjedder kommer til.

Morten Johannessen, leder for miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark, håper dette vil gi resultater.

– Gjedda har spredd seg jevnt og trutt etter krigen fra Nordsjø og vestover og nå har det kun vært en barriere igjen før gjedda har vært oppe i de verdifulle vanna. Så dette er et forsøk på å stoppe gjeddespredningen.

Rotenonbehandling

I oktober i fjor ble det benyttet rotenonbehandling i regi av Veterinærinstituttet som første trinn for å bekjempe gjedden.

– Det ble først gjort en sanering nå i høst med rotenon som er en gift som fisken blir slått ut av. Og neste trinn det er å sette opp en permanent sperre. Det vi håper på er at gjedda skal holde seg nede i vassdraget og ikke komme opp i vestvanna.

Johannessen forteller videre at arbeidet med å sette opp den permanente sperren har gått fort for seg. Allerede neste uke starter entreprenørjobben og deretter vil det komme montering, prøvedrift og kursing av mannskap.

Håpet er å ha den elektroniske fiskesperren i drift før Telemarkskanalen åpner for turistbåtene i mai.

– Er det farlig eller ikke?

Erling Rønnekleiv.

Erling Rønnekleiv mener en vet for lite om konsekvensene av en elektrisk fiskesperre.

Foto: Midt-Telemark.no

Erling Rønnekleiv, styreleder i Reisemål Bø, har uttrykt bekymring over den elektroniske fiskesperren. Ikke på grunn av gjedda, men for hvilke konsekvenser den kan få for turistene som skal ferdes i kanalen.

– Det som nå er kommet opp igjen er at plutselig oppfatter vi det som at det skal settes opp en elektrisk innretning i vannet, og vi har gjester i Telemarkskanalen som ferdes på vann. Og folk som ferdes på vann, kan havne i vann. Spørsmålet er jo om det er farlig å havne i vann i denne innretning eller om det ikke er farlig? Det vet ikke vi, sier han.

Har dere fått for dårlig informasjon underveis?

– Næringslivet som bransjen har ikke fått noe informasjon. Vi har bedt om å få innsyn i saken og bedt om å få mulighet som bransje til å uttale oss hvis vi får informasjon om saken.

– Forstår usikkerheten

Morten Johannessen forstår at noen er skeptiske til den elektriske fiskesperren

– Vi skjønner jo godt at folk er litt usikre på det. Dette er jo strøm som skal monteres ned i vann. Dette her er nytt for Norge, men det er prøvd ut i ganske stor stil i Nord-Amerika, Sveits og et par andre land.

Johannessen kan fortelle at innretningen er CE-godkjent og at det vil bli opplyst med skilt rundt området.

– Utstyret er testet ut og godkjent etter internasjonale standarder, såkalt CE-godkjenning som vi kjenner fra forskjellige elektriske varer. Og det leverandøren da sier, er at det ikke skal være noe problem for vanlige båter og heller ikke for kanoer. Vi kommer også til å sikre på landsida slik at en ikke kommer nedtil vannet akkurat der. Og selvfølgelig sette opp nødvendig informasjonsskilt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fiskesperre i Telemark.

Den elektriske fiskesperra skal bygges i Telemarksvassdraget.

Foto: Fylkesmannen i Telemark

Skeptisk til kort prosess

Magne Gunnerød er nabo til Telemarkskanalen og er skeptisk til at prosessen har vært såpass kort. Gunnerød føler at naboer og næringsliv har blitt for lite inkludert i prosjektet.

– Jeg tenker at saken som er et pionerprosjekt i Norge er for lite analysert. Det er bare gjort vurderinger på om gjedda kun bør oppover, og det kan vi vel ikke si oss uenig i. Men sånn som prosjektet står i dag så syntes vi det er for lite informasjon rundt andre konsekvenser av en fiskesperre i Telemark, sier han.

Det jobbes med et lignende prosjekt i Møre og Romsdal, hvor det vurderes å benytte elektrisk fiskesperre ved Litldalselva som et tiltak mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark