NRK Meny
Normal

Notoddenmann tatt for overgrep i Romania

En 58-åring fra Notodden er varetektsfengslet i Romania mistenkt for seksuelt misbruk av barn helt ned i 10-årsalderen.

Nordmann pågrepet i Romania mistenkt for overgrep mot barn

NRK kjenner til at politiet i Romania undersøker en Facebook-profil som angivelig skal tilhøre 58-åringen.

Foto: Skjermdump Facebook

Varden skriver at 58-åringen har vært etterlyst av politiet i Telemark i halvannet år for bedrageri og underslag i millionklassen.

Rumensk politi pågrep mannen lørdag 10. mai etter en biljakt i Romanias hovedstad, Bucuresti.

Beslagla bilder og filmer

Notoddenmannen er mistenkt for seksuelt misbruk av barn i alderen 10 til 13 år, samt besittelse av overgrepsbilder av barn. 58-åringen skal blant annet ha misbrukt et funksjonshemmet barn.

Politiet har beslaglagt flere bilder og filmer fra mannens telefoner og datamaskiner. Overgrepene skal ha blitt filmet i en av leilighetene som nordmannen disponerer i Bucuresti.

Dette kommer frem i en pressemelding fra den nasjonale seksjonen for organisert kriminalitet- og terrorbekjempelse i Romania (DIICOT).

Pågripelsen er en del av en større aksjon der andre pedofile også er blitt pågrepet. Det rumenske spesialpolitiet BCCO mener å ha konkrete bevis for at nordmannen skal ha forgrepet seg på minst ti barn.

Politihuset i Skien

58-åringen har vært etterlyst av politiet i Telemark i halvannet år for bedrageri og underslag i millionklassen, skriver Varden.

Foto: Britt Boyesen / NRK

I pressemeldingen heter det blant annet:

«Da politiet foretok en razzia i nordmannens bolig ble et stort antall PC-er, mobiltelefoner, CD-er og andre lagringsenheter beslaglagt. Funnene gjør at vi mener det er skjellig grunn til mistanke at materialet vi har funnet inneholder overgrepsbilder av barn».

– Sjekker Facebook-profil

58-åringen skal ha vært stevnet som vitne i en rettssak på Notodden i forrige uke, men møtte ifølge Varden ikke opp.

NRK er kjent med at rumensk politi undersøker en Facebook-profil som angivelig skal tilhøre nordmannen. På denne profilen går det frem at vedkommende som disponerer den er en godt voksen mann bosatt i Norge. Det kommer også frem at profileieren nylig har lagt til flere venner, hvor profilbilder viser unge, halvnakne gutter.

NRK har ikke fått verifisert om Facebook-kontoen faktisk tilhører 58-åringen.

Det har heller ikke lykkes NRK å komme i kontakt med den arresterte nordmannen.

Kilder i politiet opplyser til NRK at mannen ikke er straffedømt i Norge tidligere. Han har de senere årene hatt en rekke verv i ulike bedrifter, og hadde for noen år tilbake millioninntekt.

Kan få sju års fengsel

I tillegg til å være mistenkt for misbruk av mindreårige gutter skal mannen være mistenkt for promillekjøring.

– Da han ble pågrepet var han tydelig beruset. Han er derfor også mistenkt for å ha kjørt bil under påvirkning av alkohol. Førerkortet ble beslaglagt på stedet, sier Dan Octavian, pressetalsmann ved generalinspektørens kontor i det rumenske politiet.

58-åringen skal ifølge pressemeldingen ha fått oppnevnt en offentlig forsvarer, og skal ha fått opplest sine rettigheter på vanlig måte.

Nordmannen risikerer sju års fengsel dersom han skulle bli dømt for overgrep mot barn.