NRK Meny
Normal

Fugleinfluensaen kommer neste uke

De første trekkfuglene fra områder med fugleinfluensa kan komme til Jomfruland i Telemark allerede neste helg.

Ennå er de friske
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix / Scanpix

Til nå har trekkfuglene kommet med vestlige vinder fra England og Nederland.

Med sørøstlige vinder kan det komme trekkfugler fra Øst-Europa som kan være influensasmittet .

– Dette været kommer neste helg, sier vakthavende meteorolog på Blindern, Håkon Mjelstad.

 

Kan bli fanget i nettet

Trekkfuglene følger vindretningene når de flyr mot nord til sommeroppholdet i Norge. Så langt har grågåsa, tjelden og stæren kommet til Jomfruland, men de har kommet med vestaværet.

Når fugleforskerne på Jomfruland ornitologiske stasjon i slutten av neste uke starter ringmerking av trekkfugler, kan de snart få fugler fra Sør-Øst-Europa i nettet sitt, sier meteorolog Håkon Mjelstad.

– Da vil vindene komme fra Danmark, Polen og de baltiske landene, sier han.

Slutt på ringmerking?

Fugleforskerne etterlyser nå tiltak fra myndighetene om hvordan de skal beskytte seg når de skal jobbe med med trekkfugler som kan være influensasmittet.

Seksjonssjef Terje Bøe i direktoratet for Naturforvaltning sier at myndighetene nå vurderer tiltak. Fugleforskerne på Jomfuland i Kragerøskjærgården vil få råd i neste uke.

– Det kan hende vi dropper å ringmerke fuglene, sier Bøe.

Han anbefaler alle enten de ringmerker fugler eller bare har fugler på fuglebrettet hjemme, om å følge med på nettsidene til Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Der vil de finne gode råd om hvordan alle skal forholde seg ved et utbrudd av fugleinfluensa.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.

 • Trafikkulykke i Skien

  Politiet melder om et trafikkuhell i krysset Hesselberggata/ Lundegata i Skien.

  Laster Twitter-innhold
 • Brevik-deponi på høring

  Forslag til planprogram for et mulig deponi for farlig avfall i Dalen gruve i Brevik, sendes nå ut på høring. Forslaget er utarbeidet av NOAH AS. Svarfrist på høringen er 31. januar neste år.

  Norcem total frå sjøsida
  Foto: Anne Lognvik / NRK