NRK Meny
Normal

Fugleinfluensaen kommer neste uke

De første trekkfuglene fra områder med fugleinfluensa kan komme til Jomfruland i Telemark allerede neste helg.

Ennå er de friske
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix / Scanpix

Til nå har trekkfuglene kommet med vestlige vinder fra England og Nederland.

Med sørøstlige vinder kan det komme trekkfugler fra Øst-Europa som kan være influensasmittet .

– Dette været kommer neste helg, sier vakthavende meteorolog på Blindern, Håkon Mjelstad.

 

Kan bli fanget i nettet

Trekkfuglene følger vindretningene når de flyr mot nord til sommeroppholdet i Norge. Så langt har grågåsa, tjelden og stæren kommet til Jomfruland, men de har kommet med vestaværet.

Når fugleforskerne på Jomfruland ornitologiske stasjon i slutten av neste uke starter ringmerking av trekkfugler, kan de snart få fugler fra Sør-Øst-Europa i nettet sitt, sier meteorolog Håkon Mjelstad.

– Da vil vindene komme fra Danmark, Polen og de baltiske landene, sier han.

Slutt på ringmerking?

Fugleforskerne etterlyser nå tiltak fra myndighetene om hvordan de skal beskytte seg når de skal jobbe med med trekkfugler som kan være influensasmittet.

Seksjonssjef Terje Bøe i direktoratet for Naturforvaltning sier at myndighetene nå vurderer tiltak. Fugleforskerne på Jomfuland i Kragerøskjærgården vil få råd i neste uke.

– Det kan hende vi dropper å ringmerke fuglene, sier Bøe.

Han anbefaler alle enten de ringmerker fugler eller bare har fugler på fuglebrettet hjemme, om å følge med på nettsidene til Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Der vil de finne gode råd om hvordan alle skal forholde seg ved et utbrudd av fugleinfluensa.

 • Slutt på lukka møter

  Ordførar Hedda Foss Five i Skien vel å kutte praksisen med dei lukka møta og flyttar innhaldet i samlingane til andre fora som er opne for pressa, skriv Varden. Endringa skjer etter at Fylkesmannen konkludera med at gruppeleiarmøta i nabokommunen Porsgrunn var i strid med kommunelova.

  Hedda Foss Five
  Foto: Martin Torstveit
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Dømt for å ha tent på eget hus

  Agder lagmannsrett har dømt en mann fra Midt-Telemark til 10 måneders ubetinga fengsel, for å ha tent på sitt eget hus, skriver TA. Mannen i 30-årene ble frikjent i tingretten, men flertallet av dommerne i lagmannsretten var uenige.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50