NRK Meny
Normal

Landbruksjord redusert med 140 fotballbaner

I løpet av ti år har Telemark mistet en kvadratkilometer dyrka landbruksjord, eller rundt 140 fotballbaner.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

Stadig mer av den beste jorda blir lagt under asfalt og bygninger, og det bekymrer landbruksdirektøren i Telemark, Åse Egeland.

- 1000 dekar er veldig mye. Særlig tatt i betraktning at det bare er to prosent av det totale arealet i Telemark som er dyrkbart.

Den beste jorda i byen

Nedbyggingen av landbruket går fortere og fortere, noe Egeland er svært misfornøyd med. Likevel ser hun fordelingsproblematikken. 

 - Ofte går jorda til gode og viktige formål, og den beste jorda ligger i helt sentrale områder som i Skien og Porsgrunn, og på tettsteder som i Bø og Sauherad, forklarer landbruksdirektøren.

Sjeldent er det mulig å ta jorda tilbake til matproduksjon selvom det skulle være nødvending.

- Ikke en gang mark som går til golfbaner er mulig å reversere til dyrkbar mark, sier Egeland.

Håper på lokalpolitikerene

Nå håper Egeland at den grønne bølgen som skyller over Norge skal gi den norske landbruksjorda et sterkere vern og bremse utviklingen.

- Stortinget var samla da de i 2004 sa at nedbygging av jordbruksareal skal halveres innen 2010.

Landbruksdirektøren setter nå sin lit til lokalpolitikerne som hun mener tross alt har det endelige ordet.

  • Sendt til sykehus etter bilbrann

    En person er sendt til sykehus for en sjekk etter at det brant i motorrommet på personbil ved Ekorntoppen i Kragerø. Fører har fått røyk i seg, melder politiet.

  • Vogntog står fast på Meheia

    Det er eit vogntog som har problem med å kome seg vidare på E134 på Meheia nær Notodden. Elles melder politiet at det ser ut til at dei andre vogntoga som har stått fast tidlegare i dag har kome seg vidare.

  • Arbeidsulykke i Porsgrunn

    Det har vore ei arbeidsulykke i Porsgrunn i føremiddag. Ein arbeider har falt ned frå 3–4 metes høgde. Politiet har vore på staden og det blir oppretta sak.