NRK Meny
Normal

Landbruksjord redusert med 140 fotballbaner

I løpet av ti år har Telemark mistet en kvadratkilometer dyrka landbruksjord, eller rundt 140 fotballbaner.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

Stadig mer av den beste jorda blir lagt under asfalt og bygninger, og det bekymrer landbruksdirektøren i Telemark, Åse Egeland.

- 1000 dekar er veldig mye. Særlig tatt i betraktning at det bare er to prosent av det totale arealet i Telemark som er dyrkbart.

Den beste jorda i byen

Nedbyggingen av landbruket går fortere og fortere, noe Egeland er svært misfornøyd med. Likevel ser hun fordelingsproblematikken. 

 - Ofte går jorda til gode og viktige formål, og den beste jorda ligger i helt sentrale områder som i Skien og Porsgrunn, og på tettsteder som i Bø og Sauherad, forklarer landbruksdirektøren.

Sjeldent er det mulig å ta jorda tilbake til matproduksjon selvom det skulle være nødvending.

- Ikke en gang mark som går til golfbaner er mulig å reversere til dyrkbar mark, sier Egeland.

Håper på lokalpolitikerene

Nå håper Egeland at den grønne bølgen som skyller over Norge skal gi den norske landbruksjorda et sterkere vern og bremse utviklingen.

- Stortinget var samla da de i 2004 sa at nedbygging av jordbruksareal skal halveres innen 2010.

Landbruksdirektøren setter nå sin lit til lokalpolitikerne som hun mener tross alt har det endelige ordet.

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.