Hopp til innhold

Kvinne dømt for å ha kalt Lamin «jævla neger»

PORSGRUNN (NRK): Lamin Samateh sto på et gatekjøkken da en kvinne kom inn og kalte ham «jævla neger» flere ganger. Nedsettende, mener retten – som har dømt kvinnen i 30-årene til en bot på 10.000 kroner.

Lamin Samateh

– VÆRE ET GODT FORBILDE: Lamin Samateh er i dag student ved Høgskolen i Sørøst-Norge i Porsgrunn. I 2015 ble han kalt «jævla neger» på et gatekjøkken i byen, og tok saken til retten for at hans datter ikke skal vokse opp med slike ytringer.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

«Neger» og «jævla nigger» er to av uttrykkene som, ifølge dommen, skal ha blitt sagt til to svarte menn på et gatekjøkken i Porsgrunn i 2015.

– Jeg synes dommen var god, og den må få folk som er som henne til å lære og til å bli bedre, sier Lamin Samateh, som opprinnelig er fra Gambia, men bosatt i Porsgrunn.

– Godt forbilde

Bjørn Nærum

LEI SEG: Den dømte kvinnens forsvarer Bjørn Nærumsier hun er svært lei seg for å bli dømt for rasistiske ytringer.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Porsgrunnskvinnen i 30-årene ble dømt til betinget fengsel og må betale en bot på 10.000 kroner for å ha kommet med det retten kaller «hatefulle og diskriminerende» ytringer mot en mørkhudet mann. Konteksten rundt bruken av ordet neger ble vektlagt av retten.

Kvinnen har anket dommen. Hennes forsvarer Bjørn Nærum avviser at hun er rasist.

– Nei, det kan vi trygt si at hun ikke er, sier Nærum til NRK, og legger til at han syns dommen er streng.

For Lamin Samateh var det likevel en stor påkjenning å bli kalt «jævla neger». Og han mener dommen, slik den står nå, er viktig for fremtidige generasjoner. Som hans datter.

– Jeg må være et godt forbilde for datteren min, og legge et godt grunnlag for henne, for at hun skal bli respektert. Derfor gir jeg meg ikke i slike saker, sier han.

Se hovedpunktene fra dommen her:

– Upløyd mark

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (Omod), som har bistått Samateh i retten, mener retten sender et viktig signal.

– Retten måtte ta stilling til ordet neger i en kontekst, hvor det ble sagt flere ting. «Jævla neger», «jævla nigger». Det er meget viktig, retten signaliserer da at ordet kanskje ikke er så nøytralt som man tror, sier han.

Kjell Terje Ringdal

KONTEKST AVGJØR: Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal mener konteksten ordet ble sagt i har vært viktig for retten som har avsagt dommen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Kvinnens forsvarer tror ikke det hadde blitt straff i saken dersom kvinnen «bare» hadde sagt «neger», og ikke «jævla», slik retten mener. Når saken nå ankes, er det for å prøve hvor grensen for hva man kan si går, og fordi de mener grunnlaget for dommen er feil.

– Det er litt upløyd mark for hvor grensen går for diskriminerende ytringer og når det er straffbart, sier Nærum.

– Ingen ord kan forbys

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal tror konteksten rundt bruken av ordet neger har vært avgjørende for retten.

– I denne sammenheng tror jeg rettsavgjørelsen bygger veldig sterkt på at her var det en hatefull og diskriminerende handling, slik at ordet neger alene ikke er det som utløser dommen, noe det heller ikke burde ha gjort, fordi neger-ordet – selv om vi kan flire av det og synes det er gammeldags og rart, bør det ikke forbys. Ingen ord bør forbys, sier han, og viser til tidligere direktør for Språkrådet, Sylfest Lomheim:

– Han sa at alle ord kan bli skjellsord med det riktige tonelaget. Og det tror jeg vi skal tenke på, at det er ikke ordet i seg selv, men tonelaget, ordelaget og stemningen rundt som er avgjørende.

Nedre Telemark tingrett, Skien

RETTSSAK: Saken gikk i Nedre Telemark tingrett i Skien i april i år.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark