NRK Meny
Normal

Kona nektet å gi ham opp

Da Per Furuvald Vik (64) fikk hjertestans syv ganger, fikk han en alvorlig hjerneskade. Legene ville sende ham på institusjon, men kona sa stopp. Denne helgen står han på scenen i Stavern.

Per og Gun Vik

Per og Gun Vik.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Per Spellemann kaller han seg, Per Furuvald Vik, en glad mann med smil over hele fjeset. Han både smiler og ler, og tårene sitter også løst når NRK.no treffer ham.

64-åringen har god grunn til å le. Han har fått livet tilbake. For fem og et halvt år siden opplevde han at hjertet stanset å slå, hele syv ganger.

– Jeg fikk syv hjertestans på rappen. Det skjedde etter en lang tid med stress og hvor jeg var engasjert i alt for mye, forteller spellemannen.

Per Vik er på bena igjen etter syv hjertestans.

Per Vik er på bena igjen etter syv hjertestans.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Hver gang ble hjertet startet opp igjen med elektrosjokk. Men tiden hjernen hadde vært uten oksygen satte sine spor.

– Følgene av det ble en alvorlig hjerneskade. Jeg kunne ingenting, skjønte ingenting, jeg skjønte bare at jeg var forferdelig sint på alt rundt meg, jeg var gal, forteller Vik.

Da han kom til seg selv etter det syvende elektrosjokket manglet han språk. Han hadde hverken tidsbegrep eller orienteringsevne. Han kunne heller ikke kle på seg.

– Ikke tale om!

– Det siste sykehuset jeg var på i Kristiansand, der anbefalte de i sin konklusjon at jeg skulle på institusjon med døgnlig tilsyn, sier 64-åringen.

Per Vik unngikk å komme på institusjon. Det var fordi kona protesterte.

– Da sa Kona mi, Gun Vik, «Ikke tale om, han skal hjem. Så tar vi det derfra», forteller han med et smil.

Hvordan kona turte å ta den tøffe jobben med å gjøre det, skjønner ikke Vik.

– Jeg skjønner ikke at hun turte å ta den jobben, for jeg var helt tulling, fullstendig tulling.

Alt har sin pris

Det var den kjærlige pleien han fikk hjemme, og jobben hun gjorde, som ga resultater.

– Hun har reist meg opp, her jeg står nå, sier 64-åringen blidt, før han tar gitaren frem.

Låta «Alt har sin pris» handler om det han har opplevd. Han ønsker at folk skal stoppe opp og tenke seg om.

– Mitt råd til folk som stresser er å ikke stresse for mye. Jeg kan fortelle at det er farlig. Plutselig en dag kan livet bli snudd totalt på hodet, sier spellemannen.

 • Knut Morten Johansen held fram

  Statssekretær Knut Morten Johansen frå Skien er gjeve avskjed som statssekretær for statsråd Sylvi Listhaug. Han blir utnemnt på nytt til statssekretær for statsråd Per Sandberg i Justis- og beredskapsdepartementet.

 • Har gripe ein person

  Politiet har gripe ein person som dei meiner er gjerningspersonen frå ranet av Vitus apotek i Porsgrunn. Dei har funne medisinar som stammar frå apoteket. Personen vil bli køyrd i arrest for vidare oppfølging og etterforsking.

 • Knivran i Porsgrunn

  Vitus apotek i Jernbanegata i Porsgrunn er ranet av en person som truet de ansatte med kniv. Store politistyrker søker etter gjerningspersonen, og politiet ber om tips fra vitner som kan ha sett gjerningspersonen løpe fra stedet.

  Ran av Vitus apotek i Porsgrunn
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • NRK vil bli i Porsgrunn

  NRK Telemark skal flytte fra Borgeåsen, og etablere seg på nytt i Porsgrunn. Eiendommen på Borgeåsen vil bli solgt, og NRK vil nå gå ut i markedet og søke etter nye lokaler sentrumsnært i Porsgrunn kommune. – Vi ser for oss økt regionalt samarbeid i åra framover, og Porsgrunns sentrale beliggenhet med gode kommunikasjonsmuligheter, er bakgrunnen for at vi velger å reetablere oss her, sier regionredaktør Heidi Pleym.

  Heidi Pleym
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK