NRK Meny
Normal

500 hytter til salgs - få kjøpere

I dag ligger det i overkant av 500 hytter ute til salg i Telemark. Gode nyheter for dem som vurderer å kjøpe hytte, men verre for dem som prøver å selge.

Bjørkøya

Bjørkøya er et av mange steder i Telemark der hyttesalget har gått trått i år. Særlig vanskelig er det å få solgt hyttene taksert over to millioner kroner.

Foto: Herøya Arbeiderforening

– Vi merker at det er et tregt marked. Særlig i prisklassen over to millioner. Det er vi egentlig overrasket over, for kjøpekraften er sterk og vi har hatt en bra forsommer, men det er tydelig at det sitter langt inne for folk å kjøpe hytte ved sjøen om dagen, sier Tim Agnar Kronborg.

Han er daglig leder i Bjørkøya utvikling som har satset stort på utbygging av hytter og hyttefelt på Bjørkøya i Porsgrunn. Og han er ikke alene om å oppleve et mindre gjestmildt selger-marked.

– Definitivt ikke toppår

Skjermdump, finn.no

Av 4980 fritidsboliger som ligger ute til salg på Finn.no, er 497 av dem stasjonert i Telemark. Til sammenligning er befolkningstallet i Oppland (187 820) og Buskerud (272 228) høyere enn i Telemark (171 469). pr. januar 2014.

Foto: Skjermdump, Finn.no

– Jeg er enig med Tim. Det er et utfordrende marked. Det er på mange måter kjøpers marked. Det er gode muligheter hvis man skal kjøpe hytte å gjøre et godt kjøp, sier Henrik Tangen, eiendomsmegler i Krogsveen.

Den siste tiden har Tangen likevel merket seg et lite oppsving i salget.

– Vi har sett en tendens til en liten forbedring i forhold til mai hvor det var veldig stille. Så noe har vi solgt, men dette blir ikke noe «toppår» for oss. Definitivt ikke, sier han.

Velger sydenferie isteden

Han tror at den største årsaken til folk ikke strømmer til hyttemarkedet er endrede ferievaner blant nordmenn.

– Jeg tror hovedgrunnen er at folk heller kjøper feriebolig i sydligere strøk. Det er billige flybilletter, og så er ikke hyttekjøperne slik de var før. De vil gjerne ha ting helt ferdig, og hyttene ved sjøen er ofte ikke det, sier Tangen.

Også Kronborg tror at syden-fristelsen med sol og varme kan være en avgjørende årsak.

– Vi merker at konkurransen er ganske stor fra dem som selger ferieboliger i utlandet. Yngre generasjoner velger ofte å ikke kjøpe hytte med isteden ha fleksibilitet til å reise dit de vil, når de vil, sier han.

Henrik Tangen.

Eiendomsmegler Henrik Tangen mener det er kjøpers marked for hytter nå.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Men han er forsiktig med å kalle det en vedvarende trend.

– Markedet er syklisk, så det er for tidlig å si. Vi vil alltid opplevd at det svinger fra periode til periode. Likevel må vi nok være forberedt på at markedet vil være stabilt med et lavere salg enn på midten av 2000-tallet hvor det var ekstremt høyt hyttesalg, sier Kronborg.

–Telemark alltid attraktivt

Til tross for dette tror de ikke at Telemark som «hyttefylke» vil oppleve stort frafall i årene fremover.

– Selv om det er en trend at flere vurdere sydligere strøk, så tror jeg at når det kommer til reiseavstand så tar det kortere tid for folk flest å sette seg i bilen og reise til Telemark, fremfor å booke inn å styre på flyplassen. Så jeg tror nok at dette kommer til å utjevne seg noe mer fremover, sier Tangen.

– Telemark vil alltid være attraktiv som hyttefylke. Vi får veldig mange besøkende ved sjøen hele sommeren og på fjellet om vinteren. Vi er et «turistfylke» med tilreisende fra Østlandet på sommeren, og også Vestlandet på vinteren. Så jeg tror Telemark vil beholde sin status både sommer og vinter.

Derfor er han heller ikke bekymret når det kommer til fremtiden for storsatsingen på Bjørkøya.

– Det er et langsiktig prosjekt som vi har jobbet med i 15 år, og vi er innstilt på i hvert fall å jobbe med det i en tiårsperiode til. Vi er forberedt på å møte svingninger i markedet og har ikke mistet troen på prosjektet i det hele tatt. Snarere tvert imot. Vi er helt sikre på at Bjørkøya er et bra prosjekt og er overhodet ikke bekymret, sier Kronborg.