Hopp til innhold

Kan ende som spekemat på Dyrsku'n

Forrige fredag ble en bjørn felt i Tokke kommune. Bjørnen ble sendt til et slakteri i Vinje, og er nå i en mørningsprosess.

Bjørn skutt i Tokke, 16. mars 2012.

Kjøttet av bjørnen som ble skutt sist fredag kan ende opp som spekemat.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Bjørnekjøtt

Knut Erik Jordstøyl fra Vinje slakteri kan tenke seg å selge bjørnekjøttet på Dyrsku'n i Seljord.

Foto: Vinje slakteri

Når kjøttet blir lagt ut for salg er ikke bestemt ennå, men Knut Erik Jordstøyl som driver Vinje slakteri sier at han ønsker å selge kjøttet under et spesielt arrangement, som for eksempel Dyrsku`n.

Dyrsku`n er et årlig arrangement med fokus på norsk landbruk og handelsmesse som foregår i Seljord.

– Det har vi selvsagt i tankene og det som er litt spennende der er at Dyrsku`n i år har spekemat som hovedtema på matsiden. Og da er det klart at det hadde vært veldig spennende å komme på Dyrsku`n med spekekjøtt av bjørn, sier Jordstøyl.

Kan bli kostbart

Jordstøyl hevder det har vært stor interesse for kjøttet, og har mottatt flere henvendelser allerede.

Hvor mye det vil koste å kjøpe for eksempel en kilo bjørnekjøtt ønsker ikke slakteren å synse om. Han sier at markedet vil avgjøre prisen.

– Men ekstraordinært kjøtt vil kanskje få en ekstraordinær pris?

– Ja, det er klart det. Som sagt så er det markedet som bestemmer.

Ifølge Varden.no kan bjørnekjøttet koste over 500 kroner kiloen.

På en norsk nettside kan man få kjøpt varmrøkt bjørnekjøtt på 200 gram til 200 kroner.

Eksklusiv vare

NRK.no har vært i kontakt med flere matbutikker i Grenlandsområdet, men butikksjefene ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

Driftssjef i Meny Telemark, Morten Haugenes er i utgangspunktet ikke negativ til å kjøpe inn og selge bjørnekjøtt, men påpeker at slik type kjøtt mest sannsynlig er forbeholdt et snevert marked og blir ansett som en eksklusiv vare.

– Det er viktig for oss at trygg mat er i orden og at kjøttet er slaktet på et godkjent slakteri. Slik at vi sørger for at kundene får kjøtt av god kvalitet, sier Haugenes.

Mye kjøtt

Etter at bjørnen har blitt flådd, gjennomgått mørningsprosessen og ben er fjernet vil slakteriet ha rundt 60-70 kilo som skal selges.

Bjørnekjøtt kan inneholde trikiner som er innkapslede parasitter. Derfor anbefales det å koke eller steke kjøtt som kan inneholde dette godt før det skal spises. Men ifølge Knut Erik Jordstøyl har ikke denne bjørnen trikiner.

– Bjørnen ble sjekket på fredagskvelden, og det er fritt for trikiner.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark