NRK Meny
Normal

Kampen mot ugresset

På slutten av 1980-tallet plantet Statens vegvesen lupiner i midtrabatter og skråninger rundt om i landet. Det angrer de på i dag.

Video Kampen mot ugresset

Anleggsgartnermester Tore Felin er av dem som skal reise rundt og registrere uønskede plantevekster.

Denne uken startet et prosjekt hvor et team av entreprenører og landskapsarkitekter fra Statens vegvesen skal registrere og fjerne uønskede plantevekster langs E18 i Telemark fylke.

Lupiner, kjempebjørnekjeks og russekål er blant plantene som skal registreres og fjernes av statens vegvesen.

Disse plantenes spredningsevne gjør at de utkonkurrerer andre arter og dermed blir en trussel mot naturmangfoldet. Røttene til lupinene produserer nitrogen. På steder med mye lupiner inneholder jordsmonnet så mye nitrogen at andre planter dør ut.

Ugressteam

Tore Felin

Ugressteamet er på veien.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

På onsdag reiste et team fra Statens vegvesen ut på en registreringsrunde. Teamet besto av anleggsgartnermester Tore Felin, landskapsarkitekt Hilde Wasaasen og sommervikar Magnhild Roe.

– I første omgang skal vi lokalisere og registrere ugresset. Deretter er det entreprenørene som overtar, det er de som skal stå for fjerningen, sier Felin.

Registreringen vil pågå hele sommeren og først i august kan entreprenørene startet fjerningsarbeidet. Fjerningen vil for det meste bestå av sprøyting, men også noe graving.

– Fremgangsmåten er ulik for de forskjellige plantene, ikke alle røttene dør av sprøyting, forteller Felin.

Stort prosjekt

Prosjektet er omfattende og vil pågå hele sommeren, også ut over høsten.

– Det var på høy tid med et slikt prosjekt. Jeg synes vi gjør en viktig jobb nå og vi skal gjøre en grundig jobb, sier Wasaasen.

Grunnen til at prosjektet vil ta lang tid er at flere av artene som er svartelistet ikke har kommet opp av bakken ennå.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK