NRK Meny
Normal

Kampen mot ugresset

På slutten av 1980-tallet plantet Statens vegvesen lupiner i midtrabatter og skråninger rundt om i landet. Det angrer de på i dag.

Video Kampen mot ugresset

Anleggsgartnermester Tore Felin er av dem som skal reise rundt og registrere uønskede plantevekster.

Denne uken startet et prosjekt hvor et team av entreprenører og landskapsarkitekter fra Statens vegvesen skal registrere og fjerne uønskede plantevekster langs E18 i Telemark fylke.

Lupiner, kjempebjørnekjeks og russekål er blant plantene som skal registreres og fjernes av statens vegvesen.

Disse plantenes spredningsevne gjør at de utkonkurrerer andre arter og dermed blir en trussel mot naturmangfoldet. Røttene til lupinene produserer nitrogen. På steder med mye lupiner inneholder jordsmonnet så mye nitrogen at andre planter dør ut.

Ugressteam

Tore Felin

Ugressteamet er på veien.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

På onsdag reiste et team fra Statens vegvesen ut på en registreringsrunde. Teamet besto av anleggsgartnermester Tore Felin, landskapsarkitekt Hilde Wasaasen og sommervikar Magnhild Roe.

– I første omgang skal vi lokalisere og registrere ugresset. Deretter er det entreprenørene som overtar, det er de som skal stå for fjerningen, sier Felin.

Registreringen vil pågå hele sommeren og først i august kan entreprenørene startet fjerningsarbeidet. Fjerningen vil for det meste bestå av sprøyting, men også noe graving.

– Fremgangsmåten er ulik for de forskjellige plantene, ikke alle røttene dør av sprøyting, forteller Felin.

Stort prosjekt

Prosjektet er omfattende og vil pågå hele sommeren, også ut over høsten.

– Det var på høy tid med et slikt prosjekt. Jeg synes vi gjør en viktig jobb nå og vi skal gjøre en grundig jobb, sier Wasaasen.

Grunnen til at prosjektet vil ta lang tid er at flere av artene som er svartelistet ikke har kommet opp av bakken ennå.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ynskjer fleire søkarar frå Telemark

  46 eigarar av kulturminne i Telemark har søkt om nesten 11 millionar til saman frå Kulturminnefondet. Fondet har fått inn søknadar om 325 millionar kroner i heile landet. – Vi ynskjer oss fleire søkarar frå Telemark, seier direktør Simen Bjørgen.

  Simen Bjørgen
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK