NRK Meny
Normal

Jakter på smittebærer

Forskere leter etter beryktet signalkreps i Telemark. Signalkrepsen er dødelig for all annen kreps.

Signalkreps
Foto: Jarle Steinkjer/Direktoratet for naturforvaltning

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), var i går i Bamble og Brevik for å lete etter signalkrepsen. Det er kun gjort ett funn av signalkrepsen tidligere her i landet. Funnet ble gjort i Brevik for 14 dager siden. Signalkrepsen er dødelig for den norske Edelkrepsen.

Stein Ivar Johnsen
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Trussel mot norsk kreps

- Signalkreps er bærer av krepsepest, og utgjør en ekstremt stor trussel mot norges edelkrepsbestand, sier Stein Ivar Johnsen, forsker i NINA.

Mandag kom to forskere fra NINA for å lete etter signalkrepsen. Den første signalkrepsen som er registrert i Norge ble funnet  i Brevik for 14 dager siden. Finn Johansen, som jobber for miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark, er også med på jakten.

- Vi undersøker akkurat disse vannene fordi det er en som har stått fram og sagt at han fraktet kreps herfra og til Brevik i 1981, sier Johansen.

Johansen har forventninger om at de vil finne signalkreps, samtidig som han frykter det. Det er fordi de vet at det er sannsynlighet for at det er slik kreps der.

- Helt sikkert er det jo ikke, så en kan jo fortsatt håpe, men jeg tror det er et veldig lite håp, sier han. 

Signalkreps liten
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Vil utrydde krepsen

Signalkrepsen har gjort stor skade i Sverige. 30 000 vann er infisert, og i dag er det bare rundt 1000 vann igjen i hele Sverige som ikke er smittet av krepsepesten. Signalkrepsen er bærer av krepsen og er motstandsdyktig. Norske myndigheter har gjort alt de kan for å stoppe den dødlige krepsen langs grensen.

- Det er drastiske tiltak som må gjennomføres, hvis vi skulle finne signalkreps, sier Leif Nicolaisen i Mattilsynet.

- Hvis det er signalkreps her, så er den med all sannsynelighet infisert med krepsepest. Da vil Mattilsynet sette inn store ressurser på å prøve å utrydde og begrense smitten, sier Nicolaisen.

Mattilsynet vil vurdere hva som kan gjøres. Det diskuteres om man kan tørrlegge vannene, eller gjøre de surere for å avlive krepsen. Det å bruke forskjellige former for gift er siste utvei, sier Nicolaisen.

Edelkrepsen er en truet art

Finn Johansen forteller at edelkrepsen er en truet art.

- Edelkrepsen er på den norske rødlista. I Europa så er den på alle de rødlister som finnes. Det vil si, den er sterkt trua.

Hvis det settes ut signalkreps i dag, så vil det sees på som en alvorlig miljøkriminalitet. Det er en strafferamme for dette på opp til seks års fengsel, sier Johansen.

Etter å ha dykket i to av vannene, så fant ikke NINA forskerne signalkreps. De vil sette ut nærmere 60 tegner i fem forskjellige vann. Tirsdag vil de få svar på om det er flere signalkreps i Bamble og Brevik.

 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.