NRK Meny
Normal

Sogneprest: – Sorry, karer, dere kom til feil hus

PORSGRUNN (NRK): Nærmere 40 naboer ringte politiet da kirkeklokkene på Herøya i Porsgrunn begynte å kime ved 3-tida i natt. Tyvene ble skremt vekk før de fikk med seg verdifulle gjenstander.

Kirkeklokkene begynte å ringe da innbruddstyver brøt seg inn i Herøya kirke natt til fredag.

De fikk seg en støkk, både naboer og innbruddstyver, da klokkene begynte å kime for fullt. Politiet og en prest reiste til kirken. De ble møtt av et salig rot inne i korridorer og flere rom.

– Det første jeg så var døpefonten som lå veltet foran alteret og et alter som var herpa litt, forteller sogneprest Aud Bergheim til NRK.

Det lå papirer overalt og mange andre ting som var slengt på golvet. Hun har ennå ikke helt oversikt over hva de kan ha fått med seg. Sognepresten er glad for at kirkesølvet ligger godt bevart i en safe.

Fikk hastverk

Aud Bergheim

Sogneprest Aud Bergheim er glad for at tyvene tydeligvis ikke fikk med seg verdifulle gjenstander.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Ved døra sto det esker og sekker fulle av ting tyvene hadde samla sammen.

– De fikk helt tydelig hastverk med å komme seg vekk da klokkene begynte å ringe, sier Bergheim.

På utsiden av kirken har politiet funnet et maleri. Inne i noen busker lå det også et kors. Politiet brukte en hund for å finne flere mulige spor på stedet.

Sognepresten kan ikke forklare hvorfor kirkeklokkene plutselig begynte å kime. Hun kan ikke annet enn å le når hun kommenterer det.

– Det var jo en velsignelse at de begynte å ringe slik at vi fikk beskjed om hva som skjedde. Sorry, karer, dere kom til feil hus.

Alarmen er ikke utløst

Ingen vet ennå hvordan tyvene kom seg inn i bygget. Alarmen har ikke blitt utløst. Teorien er at noen kan ha vært innom på torsdag og sørget for at det var lett å åpne opp et vindu eller en dør.

De bråvåkne naboene observerte en liten, rød varebil med henger utenfor kirken da klokkene kimte. Operasjonsleder Petter Hovet sier det kan være en Berlingo, men de er ikke helt sikre.

Fredag og lørdag skal menigheten rydde i Herøya kirke. Søndag er det gudstjeneste og søndagsskole som vanlig.

– Bortsett fra skadene på alteret kommer ikke folk til å merke at det har vært innbrudd her, sier sogneprest Aud Bergheim i Klevstrand menighet.

Innbrudd i Herøya kirke

Dette bildet hadde tyvene tatt ned fra veggen, men de fikk det aldri med seg.

Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Tildelt Nidarosprisen

  Gisle Roksund fra Skien er tildelt Nidarosprisen for sin store innsats som allmennmedisiner. Det skriver Dagensmedisin. I begrunnelsen ble det sagt at Roksund er like allsidig som faget selv, og at han startet med samhandling før ordet var funnet opp.

  Gisle Roksund
  Foto: Stine Hansen Bakkebø
 • Kim Bøhm ansatt av Odd

  Tidligere supporterleder i Oddrane, Kim Bøhm, er ansatt av Odd. Hans oppgaver blir å bedre kjemien mellom Odd og resten av Fotball-Telemark, og jobbe i den nye Odd-butikken, det melder Varden.

 • Gode tall for Porsgrunn

  I nesten hele landet faller boligprisene, mens i Porsgrunn øker prisene parallelt med at det tar kort til og få solgt. Sist måned var det en prisøkning på 1,4 prosent. Gjennomsnittet for resten av landet viser en nedgang på 1,6 prosent melder Varden.