NRK Meny
Normal

Sikrer strømmen til hyttefolket

En høyspentkabel fra Vamark i Vinje til Hovden i Bykle skal sørge for at hyttefolket i øvre Vinje og Setesdal ikke lenger står i fare for å miste strømmen.

Høyspent i Vinje skal gi reservestrøm

SKAL SIKRE STRØM: Gravingen til jordkabelen som skal forsyne 100 hytteeiere i øvre Vinje og på Hovden er i gang.

Foto: Johs Apold / NRK

Tre kalde vinteruker med mange folk på hyttene, versus 49 rolige uker med lavt strømforbruk. Denne kontrasten har ført til store problemer på strømnettet i Vest-Telemark, men nå kan løsningen være like rundt hjørnet.

Nå har gravingen til en jordkabel startet, på det som skal bli en 25 km lang ny- og oppgradert høyspentkabel. Den skal sikre strømmen for hyttefolket i øvre Vinje og på Hovden.

Avtalen mellom de to energiselskapene Vest-Telemark Kraftlag og Agder Energi Nett, gikk i boks før jul. Anlegget skal koste om lag 18 millioner kroner, og skal stå klar til neste år.

Spesielt forbruk

Hensikten med å sette opp høyspentkabelen er å gi sikker strøm til omtrent 100 hytteeiere. Fordi området er mye brukt noen få uker i året, som rundt jul og påske, er strømnettet sårbart.

– Forbruket er veldig atypisk, og gjør at når mange er på hyttene rundt jul og nyttår, så skal det lite til for at det kommer en feil i systemet, og da kan det ta dager før man får reparert feilen, sier Ketil Kvaale, daglig leder i Vest-Telemark Kraftlag AS.

Han forklarer at denne høyspentkabelen vil dekke et gjensidig behov for hytteeiene på Hovden og i øvre Vinje.

Mest i Telemark

Det meste av høyspentkabelen skal ligge i Telemark fylke, men Agder betaler en stor del av investeringene for å kunne dra nytte av strømløsningen.

Kvaale i Vest-Telemark Kraftlag AS er glad for at selskapet har fått i stand denne løsningen.

– Høyspentkabelen sikrer at vi har nok kraft å forsyne et stort område, sier han.