Hopp til innhold

Sommeren er høysesong for ensomhet

De fleste forbinder sommeren med kos og hygge sammen med venner og familie, men for noen blir denne tiden ekstra vanskelig.

ensom

Ikke bare strandliv og hygge. Mange opplever sommermånedene særlig belastende.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Aslaug Timland Dale og Truls Bjaaland

Aslaug Timland Dale og kollega Truls Bjaaland fra Mental Helse. Bilde er tatt ved en annen anledning.

Foto: Roald Marker / NRK

Aslaug Timland Dale, assisterende generalsekretær og leder for regionsekretærene i Mental Helse, forteller at svært mange sliter med ensomhet i sommermånedene.

– Mange er ensomme. Det blir veldig synlig når man sitter igjen i leiligheten sin og opplever at alle andre fyller dagene sine med hygge og strandliv. Ikke alle har mulighet til det, sier Dale.

Hvordan er pågangen hos dere nå i sommer?

– Ettersom veldig mye av det offentlige helseapparatet er stengt, føler mange at de mister sin vanlige, tette relasjon, og folk trenger noen å snakke med. Vi har ikke så veldig mye mer pågang enn ellers i året, men samtalene har gjerne et annet innhold, forklarer Dale.

Vi kan være flinkere til å se hverandre. Det ekstra smilet og det å kanskje spørre; Hvordan har du det? Og Hvordan er det å være deg akkurat i dag? - Aslaug Timland Dale

– Når frem til flere

For dem som kanskje kvier seg for å ta opp telefonen, har Mental Helse opprettet tjenesten Si det med ord. Der kan folk anonymt dele tankene sine med andre brukere eller veiledere på nett, og forvente svar innen 48 timer.

– Vi har hatt en stor økning generelt på Si det med ord. Det viser at litt av dreiningen fra telefontjenesten går mot å skrive isteden. Det er ikke nødvendigvis færre som ringer, men en annen målgruppe. Det betyr at vi når frem til flere, sier Dale.

Særlig unge er høyt representert blant de skrevne henvendelser, forteller Dale.

– Mange unge betegner Si det med ord som å skrive i en dagbok, men å få svar. Det kjennes godt å få dele tankene sine med noen.

– "Den gode nabokjerringa"

Selv om Mental Helse nå opplever å nå frem til flere, oppfordrer Dale folk til å være et medmenneske, og hjelpe hverandre i det daglige.

– Vi kan være flinkere til å se hverandre. Det ekstra smilet. Prate med naboen når du er på butikken. Det å kanskje spørre; Hvordan har du det? Og hvordan er det å være deg akkurat i dag? Å være den gode nabokjerringa som Gro Harlem Brundtland snakket om en gang. Det tror jeg vi kan være flinkere til alle mann, avslutter Dale.

Les også:

Stenger noen ute for at andre skal få hjelp