NRK Meny
Normal

Homofile stresser ikke

Tinghuset hadde forventet større pågang fra homofile.

Lesbiske og homofile kakefigurer. Illustrasjonsfoto
Foto: HECTOR MATA / AFP

Tinghuset i Skien har ikke fått noen henvendelser fra homofile par som vil gifte seg.

De hadde forventet mer pågang etter at den nye ekteskapsloven trådte i kraft 1. januar.

- Vi har ikke merket noe så langt, sier seksjonsleder i Nedre Telemark tingrett Anne Kristin Persson.

Ingen køer

- Når vi så pressedekning i forkant hadde vi kanskje ventet at det ville være noen som ønsket å gifte seg så fort loven trådte i kraft, sier Persson.

11. juni 2008 ble felles ekteskapslov vedtatt av Odelstinget, og homofile rundt om i landet kunne endelig feire likhet for loven. Men selv om homofile par fra nyåret nå kan gifte seg på lik linje med heterofile par, er det altså ingen lange køer utenfor Tinghuset.

Aleksander Nilsen

Aleksander Nilsen, for Landsforeningen for lesbiske og homofile i Telemark.

Foto: LLH Telemark

- Det hadde jo vært litt gøy hvis det var tilfelle, sier leder for Landsforeningen for lesbiske og homofile i Telemark, Aleksander Nilsen.

- Likestilling viktigst

Loven innebærer flere nye rettigheter for homofile. Kirken har nå muligheten til å vie homofile, men de har foreløpig ikke bestemt seg for om de skal gjøre dette eller ikke.

Blant de viktigste punktene er likekjønnede ektepars mulighet til å adoptere, samt at kvinnelige par har rett til å bli vurdert for assistert befruktning.

Lederen for LLH i Telemark er ikke bekymret for den manglende pågangen så langt i januar.

- Det viktigste for meg og for oss homofile er at vi nå har loven på plass og at vi har nådd fram i likestillingskampen, sier Nilsen.

 • Person klemt mellom to bilar

  Ein person har kome i klem mellom to bilar på Lifjellvegen i Bø. Ein av bilane kom ned ein bakke og greidde ikkje å stoppe på den glatte vegen. Føraren i den eine bilen kom i klem og er sendt til legevakt for sjekk.

 • Liten lekkasje frå tankbilen

  Det er oppdaga ein liten lekkasje frå pumpesystemet på tankbilen som køyrde inn i eit hus i Kragerø. Naudetatane arbeider med å stoppe lekkasjen.

 • Arbeider med å få ut personar

  Naudetatane arbeider med å få ut personar frå andre etasje i huset i Kragerø som ein tankbil har køyrd inn i. Huset har blitt skeivt, melder politiet.

 • Tankbil køyrd inn i hus

  Ein tankbil med bensin og diesel har køyrd inn i eit hus i Nøkkeldalen i Kragerø. Det skal ikkje vera lekkasje frå tankbilen. Det var personar i huset da ulykka skjedde, men det er foreløpig uklart om dei er skadde. Brannvesenet er framme, politi og ambulanse er på veg.