NRK Meny
Normal

Hit reiser lærere på planleggingsdager

Det blir stadig mer vanlig at skoler og barnehager reiser til storbyer og varmere strøk når elevene har planleggingsdag.

Mallorca Apollo

Øya Mallorca er et av stedene som en barnehage i Skien reiser for å ha planleggingsdager. Men barnehagen forsikrer om at turen er fylt av faglig innhold.

Foto: Apollo

Trodde du at alle skolers og barnehagers planleggingsdager foregikk på møterommene på skolene, eller på et hotell et annet sted i fylket?

Da må du tro om igjen. Det blir nemlig stadig vanligere å rømme landet og reise til storbyer i Europa, eller varmere og mer eksotiske strøk.

NRK har gjort en liten undersøkelse for å kartlegge skolenes vaner når det gjelder arrangering av planleggingsdagene.

New York, Italia og Mallorca

– For et par år siden var vi i New York. Vi hadde 10-årsjubileum, ble bedt om å holde innlegg på en konferanse, og vi besøkte flere barnehager og skoler der nede. Tidligere har vi også vært i Italia, sier Torfinn Stave ved Valhall barnehage.

Neste tur for de ansatte går også til varmere strøk. Stave presiserer imidlertid at reisene skal ha et fagfokus, og at det er den første betingelsen.

– Neste tur handler om fysisk aktivitet, kosthold og voksenrollen rundt det, og den kommer til å gå til Mallorca.

Han påpeker dessuten at det er blitt billigere å reise ut i verden kontra her hjemme.

– Det er dyrt å reise i Norge. Så det er såklart mye mer aktuelt når det er like rimelig som å gjøre et opplegg her hjemme. Det handler dessuten om å være sammen om noe, og de fellesopplevelsene man kan få andre steder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

New Yorks Tallest Freedom Tower

Svært mange nordmenn har New York øverst på sin ønskeliste hva reising angår. Valhall barnehage i Skien reiste dit i forbindelse med sitt 10-årsjubileum, hvor de besøkte skoler og barnehager og holdt innlegg på en konferanse.

Foto: Mark Lennihan / Ap

Arbeidsgiver styrer selv

Harald Johansen, fylkesleder i Utdanningsforbundet Telemark sier at de i utgangspunktet ikke legger seg opp i hvor hver skole og barnehage velger å reise.

– Dette er ikke noe som vi i fylkeslaget har oversikt over. Men vi er jo kjent med at noen planleggingsdager legges utenlands, sier han.

Han sier at det faglige aspektet MÅ veie tyngst.

– Man må alltid stille spørsmål ved det faglige utbyttet av det man foretar. Er en utflukt bundet opp i et godt program som gir utbytte, så har vi i grunnen ikke motforestillinger mot det.

– Noen steder mer egnet

Men han mener samtidig at visse steder er mer egnet til kunnskapsinnhenting enn andre.

– Erfaringsmessig vil jeg si at vi høster den nyttigste erfaringen av noen som befinner seg ikke så langt unna oss selv. Jeg tenker på andre land i Norden eller Skottland, som har relativt tilsvarende systemer som vi har.

Utdanningsforbundet

Fylkeslederen i Utdanningsforbundet Telemark mener at det faglige aspektet må veie tyngst når skoler og barnehager skal reise andre steder for planleggingsdager. Han mener Mallorca eller Gran Canaria ville vært en utenkelig destinasjon for forbundet selv.

Foto: Øystein Ellingsen

Utdanningsforbundet har også de ulike flyselskapenes renomme i tankene når de bestiller reiser.

– Her i fylkeslaget har vi en vedtatt politikk på at vi ikke bruker for eksempel Ryanair til våre studieturer, Ryanair har slik vi ser det en fagforeningsfiendtlig holdning, vi opplever det Ryanair representerer som fagforeningsknusing, sier Johansen.

– Mallorca uaktuelt

Fylkeslederen ser skolenes poeng med at det har blitt billigere å reise utenlands, og at det slik sett er lettere å gjennomføre lange utflukter enn tidligere.

– Jeg ser selvsagt det prismessige aspektet ved det, norske hoteller er dyre, men det går samtidig mer reisetid bort hvis man reiser langt unna.

Og turer til steder som Mallorca eller Gran Canaria har han i utgangspunktet ikke sansen for.

– For utdanningsforbundet Telemark ville det vært uaktuelt.