NRK Meny
Normal

Håper regjeringa åpner for slanger som kjæledyr

Leder av dyreavdelingen i Kristiansand dyrepark, Rolf-Arne Ølberg, håper landbruksministeren vil tillate slanger som kjæledyr.

Rolf-Arne Ølberg
Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

I dag er det ikke tillatt for privatpersoner å ha slanger som kjæledyr.

– Det er mange som har slanger ulovlig, og ved å tillate enkelte arter vil det bli lettere for folk å ta slanger med til veterinær. Folk kunne fått mer informasjon, sier Ølberg.

Les også:

Ifølge Ølberg har Mattilsynet tidligere foreslått at det skal være lov til å ha enkelte slangearter som kjæledyr.

– Det ble stoppet forrige gang. Fagmyndighetene var innstilt på å myke opp regelverket, men daværende landbruksminister hadde en annen oppfatning. Det går an å håpe at den nye landbruksministeren vil ta dette videre, sier Ølberg.

Ingen snarlig endring

Landbruks- og matdepartementet sier imidlertid til NRK at det ikke ligger an til noen snarlige regelendringer om reptiler som husdyr.

Leder av Dyrevernalliansen, Anton Ensio Krag, sier departementet har sagt klart fra om at det ikke er aktuelt å åpne for reptiler som kjæledyr i denne regjeringsperioden.

– Landbruksdepartementets avgjørelse er godt kjent i reptilmiljøene, hos Mattilsynet og dyrevernorganisasjoner. Saken er lagt politisk død, og slike utspill bidrar bare til uklarhet omkring regelverksutviklingen på området. Fokuset bør være på hvordan dyresmugling skal stoppes, kommenterer Krag.

Edderkopp som selskapsdyr

Onsdag sendte NRK direkte fra Porsgrunn, Kristiansand og Ålesund. Dyrleger og dyreeksperter snakket om kjæledyr i alle størrelser og varianter.

Det handlet blant annet om hunder, katter, hester, undulater, edderkopper, slanger og tropiske fisker.

Dyreansvarlig Rolf-Arne Ølberg i Kristiansand dyrepark viste fram tarantellaen Tulla. Han mener edderkopper kan være et fint dyr å ha hjemme.

– Mange synes det er skummelt. Denne tarantellaen er giftig, men hvis du blir bitt vil det ikke være vondere enn et biestikk.

Ølberg forteller at edderkopper er skjøre og derfor er det viktig å behandle dem veldig forsiktig. Et fall i bakken kan være nok til at en tarantella dør.

Leder av dyreavdelingen i Kristiansand dyrepark, Rolf-Arne Ølberg, forteller om edderkopper som selskapsdyr

Rolf-Arne Ølberg forteller om edderkopper som selskapsdyr.

Sjekk hesten nøye

Hester er populære dyr. Veterinær Thomas Backen sier at det er et skandinavisk fenomen at særlig jenter som driver med hest.

– Lenger ned i Europa er det vanligere med gutter.

Backen sier det er flere ting som det er viktig å undersøke nøye før man kjøper hest.

Mange foreldre ser først og fremst på pris, og Backen advarer mot å kjøpe en billig hest som kan vise seg å bli en dyrekjøpt erfaring.

Veterinær Thomas Backen snakker om hva man bør ta hensyn til før man skaffer seg en hest. Hesten er Jet va Bene.

Veterinær Thomas Backen gir råd til deg som vurderer å kjøpe hest.

Skilpadder for allergikere

I utgangspunktet er det ikke tillatt for privatpersoner å ha skilpadder hjemme, men personer som er allergiske kan søke om tillatelse.

Ved Atlanterhavsparken i Ålesund har man sumpskilpadder, rødøret terrapin, som stammer fra beslag hos privatpersoner som hadde skilpaddene ulovlig hjemme.

– Det er veldig stor interesse for å ha reptiler i Norge, forteller akvarist Sigbjørn Anton Lerstad.

Lerstad sier sumpskilpadder er lett å ta vare på, men eieren må være forberedt på at skilpaddene vokser raskt, forurenser mye og at de blir gamle.

Personer som er allergiske kan søke om tillatelse til å ha skilpadder som kjæledyr, forteller akvarist Sigbjørn Anton Lerstad ved Atlanterhavsparken i Ålesund.

Sumpskilpadde, rødøret terrapin, fra Atlanterhavsparken i Ålesund.