NRK Meny
Normal

Håper på bryllupsnatt i gammelt bur

HAUKELI (NRK): Trude Botn i Haukeli har en drøm. Hun håper å kunne restaurere det gamle stabburet på skysstasjonen i Haukeli. Tenk deg å tilbringe bryllupsnatta her, med flere hundre år gammel historie i de tykke brunbarkede tømmerveggene.

Et gammelt stabbur på Botn i Haukeli trenger penger til oppussing.

TRENGER NØDHJELP: Det gamle stabburet på Botn trenger oppussing straks.

Men veien fram til drømmen er lang, og koster mange penger. Akkurat nå trenger det gamle stabburet på Botn nødhjelp for å komme seg gjennom en ny snøvinter uten å rase sammen.

Det gamle stabburet på Botn er et av Telemarks mest fotograferte hus. De tykke tømmerstokkene er datert tilbake til slutten av 1600-tallet. På slutten av 1800-tallet ble stabburet flyttet fra bygda i Haukeli til skysstasjonen på Botn. Her ble det bygget om i sveitserstil, og ble et blikkfang for veifarende turister i flere generasjoner.

– Dette er en del av den gamle samferdselshistorien i fylket. Den som startet med fullføringen av Telemarkskanalen fram til Dalen i 1892. Sammen med veien over Haukelifjell fikk vi en transportåre for folk og fe fra Skien via Dalen og Haukeli over til Odda og Vestlandet, sier lokalhistoriker Ragnvald Christensson.

Han sier det er et stort tap for bygda og hele Telemark dersom det gamle stabburet ikke blir reddet i tide.

Arkivbilde av stabburet på Botn

Slik så det ut da stabburet ble flyttet til Haukeli på slutten av 1800-tallet.

Foto: Arkiv

Nødhjelp for å sikre fremtiden

– På Botn stoppet folk på veien over fjellet. De tok bilder av buret, og kjøpte postkort som ble sendt over hele verden. I gamle dager var det suvenirbutikk i første etasje og to soverom i andre etasje på stabburet.

Christensson tar oss med rundt hjørnet og peker med ærbødighet på trappa opp til 2. etasje.

– Se, den er hogget ut av en trestamme. Det er godt håndverk.

En rapport laget av Vinje kommune forteller om det som må gjøres med en gang. Nødhjelp for å sikre fremtiden gjennom tunge snøvintre. Nå håper de på støtte fra Norsk Kulturminnefond. En full restaurering koster flere millioner.

Drømmer om nytt liv i husene

Trude Botten

Dagens eier, Trude Botten drømmer om nytt liv i husene.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Dagens eier, Trude Botn har helt siden barndommen drømt om å skape nytt liv på den gamle skysstasjonen. Hun ser at det er mye som skal til. De gamle husene trenger sårt oppussing og modernisering. En jobb for en nevedyktig snekker.

Hun håper det er mulig å lage et serveringssted i det karakteristiske hovedhuset. Hun vil bygge nytt kjøkken, ta imot selskaper i den gamle låven og kanskje arrangere bryllup.

– Du glemmer ikke en bryllupsnatt i sånne omgivelser som et gammelt stabbur. I vannet noen meter unna vaker fjellørreten. Inne på vidda trekker reinsdyrene. Ja, det kan hende at reinflokken trekker forbi stabburstrappa på vei mot nye beiteområder. Hva mer skal til for en giftelysten jente som håper å få en jakt- og fiskeinteressert mann på kroken, spør hun.

Eller kanskje motsatt? For på Telemarks tak er det like mange jaktinteresserte huldre som kunne tenke seg en bryllupsnatt i buret.

 • Ny trafo til 100 millioner

  De planlagte bedriftene og utvidelsene i industrifeltet på Svadde i Tinn vil kreve så mye energi at en ny trafostasjon til 100 millioner må bygges innen 4-5 år, melder Rjukan Arbeiderblad.

 • Vær forsiktig i trafikken

  Politiet oppfordrer alle til å være forsiktige ute i trafikken.

  Laster Twitter-innhold
 • Sykehuset må kutte med 68 mill.

  Sykehuset Telemark må kutte drifta med 68 millioner kroner neste år. Sykehusdirektør Tom Helge Rønning sier til TA at det blir tøffe tak, og at også klinikksjefene sier det blir krevende. I år har sykehuset kutta 80 millioner kroner.

 • Færre gir til Frelsesarmeen

  Frelsesarmeen har i år økt pågang av barnefamilier som ber om hjelp til jul. Samtidig har folk så langt puttet mindre peger i julegryta. – Vi fått inn 55 000 mindre enn på samme tid i fjor, sier Kaptein Laila Granseth til Varden.