NRK Meny
Normal

Håkon (25) gikk over Hardangervidda på 22 timer

Håkon Lie fra Åmdals Verk gikk over Hardangervidda på ski på under et døgn. En tur på 120 kilometer som vanligvis tar fire dager.

I mål

LANG TUR: Håkon Lie fra Åmadals Verk gikk på ski fra Haukeliseter til Finse på under et døgn.

Foto: privat

– Det var en fantastisk tur, sier Håkon Lie.

Før turen hadde han satt seg som mål å nå Finse innen 24 timer. Det klarte han med god margin. Han brukte 22 timer og 18 minutter.

– Da jeg kom frem til Finse var det ingen ledige senger på turisthytta, så jeg var litt uheldig. Dermed ble natta litt tyngre enn det jeg hadde tenkt. Jeg får sove på toget hjem, sier Lie.

Skiløperen forteller om fine forhold på fjellet.

– Det var fantastisk fint å gå. Pent vær og gode forhold. Men det ble litt bløtt i snøen på grunn av den høye temperaturen i sola.

Bruker flere dager

Turen over Hardangervidda tar vanligvis flere dager og er ansett for å være en tøff tur.

Kjell Inge Tufte Tyssen

Kjell Inge Tufte Tyssen er imponert over Håkon Lie.

Foto: privat

– Det er imponerende. Rett og slett en flott bragd. Vanligvis er dette en firedagers tur som vi går fra hytte til hytte, sier turleder i Den Norske Turistforening Kjell Inge Tufte Tyssen.

– Jeg ville gjøre noe som ikke er gjort før. Jeg har aldri hørt om noen som har gått denne turen på under et døgn. For meg så var det en morsom utfordring, sier Lie.

Skaren gjorde det mulig å bruke skøyteski på turen. 25-åringen startet å gå fra Haukeliseter midt på natta. Før midnatt, sent fredag kveld, kom han frem.

– Planen var å gå sammen med en kamerat, men han fikk problemer med anklene og måtte gi seg. Da var det bare å fortsette alene, sier Lie.

Etter at saken om Håkon Lie ble publisert har NRK fått flere meldinger om andre som har gått turen over vidda på kort tid.

– Nå blir skia stående en stund, humrer Lie på telefon fra toget.

Hardangervidda

Håkon Lie forteller om fine skiforhold på fjellet.

Foto: privat
 • Riktig at Listahug trekker seg

  Ordfører Bø, Olav Kasland fra Venstre, mener det var riktig av Sylvi Listhaug å trekke seg. Kasland sier Listhaug selv har stilt seg i en posisjon der hun ikke har Stortinget bak seg, men at ingen av de han har pratet med ventet at hun skulle trekke seg.

  Olav Kasland
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Kan bli 20 arbeidsplasser

  Rådmannen i Fyresdal anbefaler politikerne å bruke 300 000 kroner på Moland Mekaniske AS. Pengene, som kommer fra kommunens næringsfond, vil sikre finansieringa for bedriften, noe som kan føre til 20 arbeidsplasser, skriver Vest Telemark Blad.

 • Skriker etter IT-folk

  IT-bransjen skriker etter folk med IT-kompetanse. Flere IT-studenter får jobb før de er ferdig med skolen. Høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Jon Kvislid, sier de merker et ekstra trykk fra IT-bransjen om dagen.

 • Listhaug bør trekke seg

  KRFs Geir Jørgen Bekkevold mener justisminister Sylvi Listhaug må finne seg noe annet å gjøre. Bekkevold sier til Varden, at han håper at Erna Solberg forstår at det ikke er bra for hverken ministeren eller regjeringen å leve med en justisminister som ikke har tillit.

  Geir Jørgen Bekkevold(KrF), stortingsrepsentant
  Foto: Anne Lognvik / NRK