NRK Meny
Normal

Klare for å etablere ny industri

Norges Skogeierforbund ser lyst på mulighetene til å etablere ny industri i Norge. Miljøorganisasjonen Zero mener tidspunktet er ideelt.

Tømmer

Skogeierne håper å kunne sende tømmer til nye, norske og framtidsrettede fabrikker.

Foto: Linda Bjørgan

Denne uka ble rapporten Skog 22 lagt fram. Den gir myndighetene klare råd på hva som må på plass for å få på plass ny skogindustri.

Olav Veum

Styreleder i Norges Skogeierforbund, Olav Veum.

Foto: Simon Thorsdal / AT Skog

Styreleder i Norges Skogeierforbund, Olav Veum, sier næringa har en gylden mulighet til å få politikerne til å gi gode rammevilkår.

Han sier interessen er stor for produkter som både er økonomisk lønnsomme og som samtidig har en positiv miljøeffekt. Et eksempel er biodrivstoff.

– Det må være politisk vilje. Det handler om krav til innblanding, avgiftsnivå på biodrivstoff, tilrettelegging for forskning og utvikling og ikke minst regimet knytta til investering, sier Veum.

– Må være effektivt og lønnsomt

Utfordringa for den norske skognæringa har blant annet vært et høyt kostnadsnivå og sterk valuta. Veum mener det er flere faktorer som må være på plass for å kunne starte ny industri.

– Det må være en effektiv og lønnsom verdikjede, og vi må i samarbeid klare å investere i ny produksjonskapasitet i Norge. Det har vi gjort tidligere, og det er det grunnlag for å gjøre igjen.

Rådgiver for biomasse, biodrivstoff og industri i miljøorganisasjonen Zero, Kåre Gunnar Fløystad, mener politikerne her i landet aldri har vært så interessert i skog som nå.

– Med muligheten som man ser for bruk av grønt karbon ute i Europa, så er det virkelig nå man har sjansen. Det er nå skognæringa må peke på hvilke rammevilkår de trenger for å få til nye spennende industriprosjekter.

 • Politiet pågrep «samuraimann»

  Politiet i Telemark har pågrepet en mann i 40-årene i Porsgrunn torsdag kveld. Det opplyser operasjonsleder Geir Kastmo til NRK. Pågripelsen skjedde i forbindelse med at en person ble kuttet i fingrene med et samuraisverd i Sandefjord i går.

 • Tre kunder uten strøm

  Torsdag kveld skal alle Skagerak Energis kunder få strømmen tilbake, opplyser kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Bare tre kunder er nå uten strøm, men alle skal få det i løpet av kvelden.

 • Monsen inntar Hardangervidda

  Lars Monsen inntar den norske fjellheimen minutt for minutt. NRK skal følge Monsen blant annet på Hardangervidda, der turen går torsdag til søndag i uke 28. Siden fjellet er åpent for alle, er han spent på om folk vil henge seg på turfølget.

  Monsen
  Foto: Håvard Jenssen / NRK
 • Se 20.55-nyhetene fra Østafjells

  Siste nytt fra NRK Østafjells, torsdag 18. januar 2018, klokken 20.55.