Giske gir etter for pengepress – jubel på Herøya

Regjeringa kommer med penger til industriutvikling i Grenland. – Fem millioner er mer enn et plaster på såret etter REC-nedleggelsen, sier sentrale politikere.

Herøya næringspark

Penger til industriutvikling blir godt mottatt av sentrale aktører. Fra venstre: Stortingsrepresentant Terje Lien Aasland, fylkesvaraordfører Christian Tynning Bjørnø, Irene Haukedal, LO, Ordfører Øystein Beyer, fylkesordfører Terje Riis Johansen, Nikolai Boye, NHO, Ståle Tveit, Vekst i Grenland og Thor Oscar Bolstad, Herøya Industripark.

Foto: Tom Andersen / NRK

Etter at REC blei nedlagt og rundt 600 mista jobben kommer nå regjeringa på banen med penger til ny industriutvikling i Grenland.

Terje Lien Aasland og Thor Oscar Bolstad

Terje Lien Aasland (Ap) og Thor Oscar Bolstad i Herøya industripark vet at det følger betingelser med millionene.

Foto: Tom Andersen / NRK
Trond Giske

Trond Giske har ikke vært en veldig populær mann i Telemark den siste tiden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Næringsminister Trond Giske foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge fem millioner kroner til et selskap for industriutvikling, eller inkubator, som politikerne liker å kalle det.

– Vi har vært tydelige på hva vi trenger, hvorfor vi trenger det og hva man kan få ut av det. Det tror jeg Trond Giske har skjønt, sier direktøren for Herøya Industripark Thor Oscar Bolstad.

Det var stortingsrepresentant Terje Lien Aasland som kom med budsjettlekkasjen på en pressekonferanse på Herøya i formiddag.

Sterkt press

Det var stor skuffelse i Grenland over at regjeringa ikke kom med noe for å redde REC. Det toppet seg ved at REC-ansatte snudde ryggen til Trond Giske da han holdt 1. mai-talen i Porsgrunn.

Etter sterkt press og flere møter med næringsministeren, der sentrale politikere var med, åpner han nå pengesekken. Ordfører Øystein Beyer i Porsgrunn var med på møtene og slo dere nærmest i bordet for å få penger ny industriutvikling.

– Vi har forlangt og forventet at dette området, norsk innenlandsindustri, ikke må glemmes til fordel for offshoreindustri. Prosessmiljøet og kunnskapen her er enormt viktig for Norge, og det har ministeren nå forstått, sier Beyer.

– Er dette bare et plaster på såret, siden de ikke var med på å hindre at REC ble nedlagt?

– Nei, det er en ny mulighet. Vi ser at den kompetansen som ligger her i fjorden må regjeringen få øynene opp for.

Snudde ryggen til Trond Giske.

Om lag 50 tidligere REC-ansatte vendte ryggen til næringsminister Trond Giske i starten på hans tale 1. mai etter nedleggelsen.

Foto: Tom Andersen / NRK

– Handler om mer enn fem millioner

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen var svært godt fornøyd med bidraget fra regjeringa.

– Vi har hatt betydelige nedturer og viktige oppturer. Det vi ser i dag er en opptur, som handler om mer enn fem millioner kroner. Dette er noe som passer inn i det vi skal gjøre mer av i Telemark, altså ny teknologi, mer kunnskap og å knytte miljøer sammen.

– Har Giske fått et ultimatum av dere?

– Vi får si at mange har jobbet bra i det siste.

REC på Herøya i Porsgrunn

REC på Herøya i Porsgrunn legges snart ned. Nå lager NAV et provisorisk kontor på Herøya for å hjelpe arbeiderne til å finne ny jobb.

Foto: NRK

En stor utfordring

Både Irene Haukedal fra LO i Grenland og Nicolay Boye fra NHO sier at bevilgninga er viktig.

– Det betyr at det sentrale miljøet har den samme troen på Grenland og Telemark som vi har. Vi har sagt at vi har masse å tilby Norge, men vi trenger noe starthjelp, sier Haukedal.

– Det danner grunnlag for fremtidig vekst. Nå skal vi bygge på det gode kompetanse- og kunnskapsmiljøet som er her nede, som vi kan bli stilt til rådighet for nye gründere i tiden fremover, sier Boye.

Direktøren for Herøya Industripark Thor Oscar Bolstad får ballen i fanget.

– Det blir en stor utfordring, i tillegg til alt annet vi driver med. Nå skal vi ha mye større fokus på tidlig fase av prosjektene. Altså forskning, lab og pilotering, som vi før ikke har hatt ressurser og kapital til å hjelpe gründere og selskaper med.

Dette blir et fantastisk flott supplement til vår forretningsutvikling som går mer på industrietablering.